Hatalmas pénzeket költ el Irakban a BP

Vágólapra másolva!
Az egyik legnagyobb iraki olajmezőn, a Rumailán 2,85 milliárd dollárt készül idén beruházni a BP a tavalyi 2,2 milliárd dollár után. Dél-Irakban az egyik legfontosabb mezőnek számít a Rumaila, mivel a jelenlegi becslések szerint 17 milliárd hordónyi olajat rejt a terület.
Vágólapra másolva!

2,85 milliárd dollárt készül 2013-ban elkölteni beruházásokra a BP Irak egyik legfontosabb olajmezőjén, a Rumailán a Reuters értesülései szerint. A brit olajcég a tavalyi 2,2 milliárd dolláros beruházási összeget mintegy 30 százalékkal növeli meg. A terület kiemelt jelentőségű, ugyanis az iraki kitermelés jelentős része, nagyjából 1,3 millió hordó naponta innen származik.

A BP iraki fejlesztésért felelős vezetője elmondta a Reutersnek, hogy idén 150 új kutat szeretnének létesíteni Irakban, és a következő öt év során 300 kútból akarnak olajat termleni. A BP egyébként a kínai China National Petroleum Corporationnel működik együtt ezen a területen. A brit olajcég még 2009-ben, amikor aláírták a fejlesztési terveket az iraki állami olajcéggel, akkor azt tervezeték, hogy napi 2,85 millió hordóra növelik meg a terület napi kitermelését és összesen 15 milliárd dollárt fektetnek be a következő 20 év során.

BP napi grafikon (London)

Forrás: [origo]

Miért olyan fontos Rumaila?

Irak számára rendkívül fontos, hogy az olyan mezőkön, mint a Rumaila, növekedjen az olajkitermelés a beruházások révén. A mező 17 milliárd hordónyi olajat tartalmaz az International Energy Agency Irakról szóló tanulmánya szerint, mely a világ negyedik legnagyobb egybefüggő olajmezője. Az ország célja, hogy 2017-re elérje a napi 6 millió hordós olajkitermelést, mely a 2011-es szintekhez képest legalább duplázást jelentene.

Forrás: [origo]

Az IEA számításai szerint a területen a naponta 1,7-2,2 millió hordónyi olajat hozhatnak majd a felszínre a vállalatok 2020-ban az olajmezőn, mely egyébként a világ második legnagyobb egybefüggő termelő mezője a szaúd-arábiai Ghawar után.


View Larger Map