Lufit fúj az elektromos autógyártó

Vágólapra másolva!
Lufihoz hasonlította a Tesla elektromos autógyártó körül az elmúlt hónapokban kialakult nagy felhajtást a Barron's magazin szakírója. A szakember nem fűz nagy reményeket ahhoz, hogy a vállalat képes lesz egy olcsóbb modell piacra dobására, ami a boltokba kerülése esetén sem váltaná be a cég várakozásait. A Barron's erősen túlértékeltnek tartja a Tesla részvényeit, melyek reális ára nagyjából a harmada a mostani szintnek. A szakember szavai nagy szerepet játszottak a papírok tegnapi nagyobb zuhanásában.
Vágólapra másolva!

Nagyot ütöttek tegnap a Tesla részvényein, melyek árfolyama 3,7 százalékot zuhant, amiben a legnagyobb szerepet egy hétvégi Barron's cikk játszotta. A neves magazin ugyanis igencsak pesszimista véleményt fogalmazott meg a vállalatról, és egy hamarosan kipukkanó lufihoz hasonlította a cég körül kialakult nagy felhajtást.

Tesla árfolyama (Nasdaq)

Forrás: Origo

A Barron's szerint a Tesla papírok elmúlt hónapokban mutatott nagy menetelésének hamarosan vége lesz, mivel a részvények reális ára nagyjából a harmada a mostani 150 dollár körüli értéknek. A magazin szakértője erősen kétli, hogy az autógyártó 2017-ig elő tud rukkolni az olcsó, 200 mérföld megtételére is képes Gen 3-as modellel. Elon Musk vezérigazgató még a múlt heti gyorsjelentést követő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy egy alacsony árkategóriás (kb. 35 ezer dolláros) új modellt szeretnének piacra dobni a következő néhány évben.

Ha sikerülne elkészülni a Gen 3-as autóval, annak sikere még koránt sem garantált. Ha a modell nem váltja majd be a hozzá fűzött nagy reményeket, a Tesla részvényei akár az 50 dolláros szint felé is megindulhatnak a Barron's szakértője szerint.

Tovább ronthatta a Tesla befektetőinek hangulatát hétfőn, hogy Brian Johnson, a Barclays elemzője rontott a részvények minősítésén. A szakértő a korábbi vétel helyett már csak egyenlő súlyozásra ajánlja a Tesla papírjait. Az elemző szerint a vállalat papírjainak ma nagyjából 87 dollárt kéne érni. Ha viszont az olcsóbb Gen 3 modellből sikerülne 420 ezer darabot értékesíteni az évtized végére, az a Tesla árfolyamát 176 dollárig repíthetné. Ha viszont nem sikerül teljesíteni ezt a számot, arra a részvények is negatívan reagálnának.

A 420 ezer darabos értékesítési cél kitűzése igencsak merésznek tűnik. A Tesla ugyan fokozatosan növeli az eladott autók mennyiségét, azonban a második negyedévben értékesített 5100 jármű még eléggé távol áll ettől a céltól. Musk szerint a vállalat hamarosan akár 40 ezer darabot is eladhat majd az autóiból évente, ha sikerül betörni az európai és ázsiai piacra.

Forrás: Origo