Vágólapra másolva!
Lendületbe jöttek délután az európai részvényindexek, és emelkedésbe kezdtek a délelőtti szunyókálás után, ami nagy mértékben köszönhető a kedvező makroadatoknak. A brit GDP a vártnál nagyobb mértékben bővült, és az eurózóna júliusi fogyasztói bizalmi indexe is kellemes meglepetést okozott. Amerikában a Nasdaq kiemelkedik társai közül a Microsoft nagyobb megugrásának köszönhetően, az S&P 500 és a Dow Jones nem mutat nagyobb elmozdulást. Itthon rendkívül alacsony forgalom mellett a BUX minimális mínuszban fejezte be a kereskedést a viszonylag eseménytelenebb napon. A nap nyertesének az OTP számított, mely 1,2 százalékot tudott drágulni, és a forint is egyhetes csúcsára erősödött az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

Egész nap kereste az irányt a BUX

Viszonylag eseménytelen volt a mai nap a hazai tőzsdén, ami a forgalom alakulásán is meglátszott, mely rendkívül alacsony volt. Csupán 3 milliárd forintot forgattak meg a befektetők a piacon, ami jóval elmarad az átlagostól.

Ennek megfelelően a BUX sem mutatott jelentősebb elmozdulást, egész nap a pozitív és a negatív tartomány között ingázott a magyar részvényindex, és végül minimális, 0,06 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést.

Az osztrák ATX kiemelkedett ma társai közül az OMV 2,8 százalékos ugrásának köszönhetően. Ez annak köszönhető, hogy a Raiffeisen a korábbi tartás helyett már vételre ajánlja az olajtársaság részvényeit.

Forrás: Origo

A hazai főbb papírok közül ma a Richter volt a gyenge láncszem 0,9 százalékos esésével. A Mol és a Magyar Telekom korrigálta tegnapi nagyobb megugrását, és 0,6, illetve 0,7 százalékot esett. Az Egis viszont 0,8 százalékot erősödött, míg a nap nyertesének az OTP számított, mely délután az európai hangulat javulásával együtt erőre kapott, és 1,2 százalékot drágult.

Forrás: Origo

A forint nagyobbat erősödött ma, ami után eltávolodott a 300-as szinttől az euróval szemben. A jegyzés 298 alatt mozog, ami egyhetes csúcsnak felel meg. A hazai deviza egyébként a világ egyik legerősebb devizája eddig augusztusban, ha az euróval szembeni elmozdulásokat vizsgáljuk. A dollár/forint árfolyama 222,3-nál, a svájci franké 241,5-nél található késő délután.

EURHUF árfolyama

Forrás: Origo

Szökken a Commerzbank

Délután felébredtek a korábbi szunyókálásból az európai piacok, és a főbb részvényindexek kisebb emelkedésbe kapcsoltak. Ezzel folytatódik a tegnap megkezdett hegymenet, és korrigálni tudják az elmúlt napokban összeszedett mínuszaikat a tőzsdemutatók.

A jó hangulatot a vártnál kedvezőbb brit makroadat segíthetett meghozni, mivel 0,7 százalékos volt a gazdasági növekedés Nagy-Britanniában a második negyedévben a várt 0,6 százalék helyett negyedéves alapon. Az egy évvel korábbi időszakhoz képest pedig másfél százalékos volt a bővülés a várt 1,4 százalék helyett. Ennek köszönhetően a londoni FTSE nagyobbat erősödött, és a legjobban teljesítő indexnek számít Európában 0,8 százalékos ugrásával.

A vételi kedvet az is segíthette meghozni, hogy a fogyasztói bizalom előzetes augusztusi értéke a vártnál nagyobb mértékű növekedést mutatott az eurózónában. A mutató -15,6 pontra emelkedett a júliusi -17,4 pontról, miközben előzetesen -16,5 pontra számított a piac.

Forrás: Origo

A német DAX-ot a Commerzbank 2,4 százalékos ugrása is segíti, miután olyan hírek láttak napvilágot, hogy az állam értékesítené a bankban meglévő 17 százalékos részesedésének egy részét egy másik pénzintézetnek.

A Statoil Angola partjainál, illetve Oroszországban keres olajkutatási lehetőséget - mondta el a Reutersnek a cég vezérigazgatója. Tim Dodson szerint az amerikai pala kutatások már túlságosan populárissá váltak, de ez még nem jellemző például Oroszországra. A Barents tengeren, Brazíliában és Tanzániában is erőteljes kutatásokat fog végezni a norvég olajcég. A részvény fél százalékot erősödött a hírre.

Lelép Ballmer, száguld a Microsoft

Felemásan teljesítenek ma a főbb amerikai részvényindexek, az S&P 500 és a Dow Jones egyaránt nem mutat jelentősebb elmozdulást, tegnapi záróértékük közelében mocorognak.

A Nasdaq viszont kiemelkedik társai közül 0,3 százalékos erősödésével, amiben a legnagyobb szerepet a Microsoft 6,2 százalékos menetelése játssza. A technológiai társaság részvényeit azután kezdték el tépni, hogy Steve Ballmer vezérigazgató bejelentette, egy éven belül nyugdíjba vonul. A papírok 9 százalékos pluszban is mozogtak.

A mai makroadat csalódást okozott, emiatt kissé borongósabb is lehet a piaci hangulat. Júliusban 13,4 százalékkal kevesebb újlakást adtak el az Egyesült Államokban, mint egy évvel korábban, miközben a szakértők csupán 2 százalékos visszaesésre számítottak.

Forrás: Origo

Az S&P 500 szektorai felemásan teljesítenek, az egyik legjobban a technológiai cégek papírjai mozognak a már említett Microsoft megugrásának köszönhetően. Ezt a szektort még az Intel 1 százalékos, és a Century Tel másfél százalékos drágulása is segíti.

Forrás: Origo

Eladta a 60 százalékos részesedésének a több mint a felét az Exxon Mobil az iraki West-Qurna-1 olajmezőn, ami Irak egyik legnagyobb összefüggő olajmezőjének számít. A pakkot a kínai PetroChina és az indonéz Petramina vásárolta meg a Reuters szerint. A részvények 0,4 százalékos pluszban mozognak.

Újabb történelmi csúcsot állítottak be a Tesla részvényei, melyek 1,7 százalékos emelkedés után a 160 dolláros szintet is átütötték. Az elektromos autógyártó vezérigazgatója tegnap jelentette be, hogy Európában és Ázsiában is gyárakat építtetne az ottani terjeszkedés megvalósítása érdekében.

Kétéves csúcsra emelkedett az amerikai 15 és 30 éves jelzálogkötvény hozama, ami a Fed kötvényvásárlási programjának tervezett csökkentése miatt kezdett el megindulni. A Wells Fargo (NYSE) a héten több ezer fős leépítést jelentett be, mivel a hitelek refinanszírozása esetében a kereslet visszaesésére számítanak, részben a hozamemelkedés miatt.