Vágólapra másolva!
Nincs jó hangulat az ázsiai tőzsdéken, ahol a legtöbb részvényindex mínuszban mozog. A befektetői aktivitás az átlagosnál alacsonyabb, mivel fontos makroadat és esemény ma nem látott napvilágot. Amerikában történelmi csúcsaik közelében várják a mai nyitást a tőzsdemutatók, miután a hét utolsó kereskedési napján is erősödni tudtak. Európában emelkedéssel kezdhetik a hetet a piacok, a határidős indexek alapján 0,2-0,3 százalék körüli pluszban indulhat a nap.
Vágólapra másolva!

Csendes lefelé csordogálás Ázsiában

Fontosabb makroadat és esemény hiányában az átlagosnál "csendesebb" kereskedés zajlik az ázsiai tőzsdéken, ahol mínuszban mozognak a főbb részvényindexek. A kínai Shanghai Composite 0,1 százalékot esett, míg a dél-koreai Kospi 0,7 százalékos gyengülés után bő három hetes mélypontján fejezte be a kereskedést. A leggyengébben teljesítő Nikkei pedig 0,9 százalékot veszített értékéből.

A befektetők vélhetően a heti fontos jegybanki ülésekre is várhatnak, az EKB és a Bank of England is kamatdöntő ülést tart a napokban.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Csúcsközelben az amerikai indexek

Történelmi csúcsaik közelében várhatják a mai nyitást a vezető amerikai részvényindexek, miután a múlt hét utolsó kereskedési napján is kisebb pluszban fejezték be a kereskedést. Az S&P 500 0,3 százalékot erősödött, és a történelmi csúcsa újra 1 százalékot belülre került. A Dow Jones szintén néhány pontra van mindenkori legmagasabb értékétől, miután közel fél százalékot ugrott pénteken, míg a Nasdaq 0,1 százalékos pluszt szedett össze.

Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

A befektetők vételi kedvét a vártnál kedvezőbb feldolgozóipari beszerzési menedzserindex is segíthette meghozni, a mutató 56,4 pontra ugrott októberben a várt 55 pont helyett, ami 2011 áprilisa óta nem látott csúcsnak felelt meg.

A vállalati hírek közül érdemes kiemelni, hogy közel 2 százalékot drágult a Beoing, mivel a hírek szerint a repülőgépgyártó 47-re kívánja emelni a 737-es gépek havi gyártását 2017-re a nagy kereslet miatt.

Még nem rendelkezik elegendő forrással a Fairfax Financial Holdings a BlackBerry felvásárlására, állítják az ügyhöz közeli források a Bloomberg szerint. A BlackBerry még korábban hét hetet adott a Fairfax vezette konzorciumnak, hogy a könyvek átvizsgálásával egy időben 4,7 milliárd dolláros forrást gyűjtsenek össze a tényleges felvásárláshoz, ez pedig ma jár le.