A marhák kimaradnak az áfacsökkentésből

Vágólapra másolva!
Mégis beveti a kormány a húsok áfacsökkentését. Az élő és a fél sertésre 27 helyett 5 százalékos áfát kell felszámítani jövőre. A kormányoldal megvárta, hogy az Európai Bizottság rendben levőnek találja a költségvetést, és csak aztán vállalta be, kicselezve Brüsszelt, a sokmilliárdos bevételelengedést jelentő áfacsökkentést.
Vágólapra másolva!

Az adócsomagot tárgyalta ma a parlament költségvetési bizottsága, a bizottság – a kormány kérését felkarolva – beadott egy módosító indítványt, amellyel 5 százalékos áfakörbe sorolná az élő és a félsertést. Ez nem azt jelenti, hogy a boltban a vásárláskor kell 5 százalékos áfakulccsal megvenni a sertéshúst, hanem azt, hogy a termelők és a vágóhidak számíthatnak fel 5 százalékot az élő és a fél sertések után. A boltban valószínűleg ettől nem lesz olcsóbb a hús, ott ugyanúgy a nettó árra 27 százalékos áfát számítják majd fel a boltosok. Az élő- és félsertésre vonatkozó áfacsökkentéstől ehelyett azt remélheti – a módosító indítvány indoklása szerint is – a kormányoldal, hogy az áfacsalások, számla nélküli értékesítés vissza fog szorulni – hiszen 27 százalékos áfánál nagy a csalással elérhető haszon, 5 százalékosnál már kevésbé, és a lebukással sokat kockáztat a termelő és a vágóhíd.

A javaslat elfogadása aligha kétséges.

A kormány így az agrárlobbinak engedett is egy kicsit, meg nem is. A tőkehúsok (sertés-, marha, szárnyashúsokra egyaránt érvényes) teljes körű áfacsökkentését sürgette jó ideje az agrártárca, 5 százalékra vitte volna le a 27 százalékos áfakulcsot. A kormány most csak a sertéshúsoknál lépi meg. Ennek költségvetési vonzatára nem tér ki a módosító indítvány, a tőkehúsok teljes körére kiterjedő áfacsökkentés 40-45 milliárd forintot vett volna ki az államkasszából. A sertéshúsokra korlátozott áfacsökkentés azonban még így is többmilliárdos, egy-két tízmilliárdos tétel lehet.

A kormányoldal megvárta, hogy a héten, kedden az Európai Bizottság kihozza az előrejelzését, amelyben kerek 3 százalékos költségvetési hiányt jósoltak a jövő évre. A mostani áfacsökkentéssel máris 3 százalék fölé kúszik a deficit, de ezt Brüsszel már nem tudta figyelembe venni, így az országgal szemben nem indul újra a túlzottdeficit-eljárás.