164 Alkalmazást neveztek az Appra magyar!-ra

Tovább dübörög az app-piac
Vágólapra másolva!
A szerencsétlen nevű kezdeményezést még szeptemberben írta ki az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ). Most zárult le a nevezés.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években tapasztalt okostelefon- és tabletrobbanás hatására ugrásszerűen nőtt az okoskészülékekre szakosodott programozói piac mérete, és egyre többen fejlesztenek több platformra. A szakértők úgy látják, hogy a hazai piac kis késéssel követi a nemzetközi trendeket.

160-nál is több nevezés érkezett a szakma összefogásával kiírt Appra magyar! pályázatra

Ezt a késést hivatott ledolgozni a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fővédnökségével, hagyományteremtő szándékkal rendezett verseny, az Appra magyar!. A Microsoft által kezdeményezett, az Apcom, az eNET, a Magyar Telekom, a T-Systems Magyarország és a Telenor támogatását élvező verseny keretében a szervezők az elmúlt bő egy év legjobb magyar mobilalkalmazásait keresik.

Az eNET adatai alapján 2013 márciusában 2,4 millió okosmobil volt használatban Magyarországon, és az okoseszközök rohamos terjedésével párhuzamosan szaporodnak a mobilalkalmazás fejlesztésre specializálódott cégek is.

A fejlesztők szerint az appok (alkalmazások) piacán az ismertség elérése az első számú probléma. Megfelelő kommunikációs támogatás nélkül a legjobb fejlesztések is könnyen elveszhetnek. Az Appra magyar! egyik fő célja ezért, hogy kellő publicitást biztosítson a legjobb hazai appokat elkészítő fejlesztőknek, programozóknak.

A versenyre érkezett nevezések közül több mint 40 alkalmazás fut két platformon, és mindössze tízet optimalizáltak három operációs rendszerre. A legtöbb fejlesztés, több mint 110 csak egy alkalmazás piacteréről tölthető le. Az alkalmazásverseny életmód kategóriájába érkezett a legtöbb nevezés, 66, míg a játékok száma 28.

A közelmúltban, a T-Systems éves konferenciáján felszólaló Michael Ganser, a Cisco európai alelnöke elmondta, hogy a világon egyetlen hét alatt 100 egész estés filmet jelentetnek meg, 250 könyvet publikálnak és mintegy 15 000 appot fejlesztenek.