Brüsszel beszólt a magyar kormánynak

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság a 2008-as EU/IMF hitelprogram kapcsán vizsgálódott Budapesten. Szerintük ki van centizve a költségvetés, és találtak egy sor "nem piacbarát" intézkedést is.
Vágólapra másolva!

A Napi Gazdaság beszámolója szerint az Európai Bizottság napokban hazánkban járt képviselői nem találtak kifejezetten idilli állapotokat - legalábbis a jelentésük tanúsága szerint.

A képviselők még a 2008-as EU/IMF hitelprogram kapcsán vizsgálódtak, amiből az IMF-nek visszafizetendő részt a kormány már előtörlesztette, de - bár erről kevesebbet hallani - az EU-hiteleket továbbra is törlesztjük Brüsszel felé.

A tisztségviselők elismerik a kedvező makrogazdasági változásokat, de számos sérülékeny pontra hívják fel a figyelmet. Ezek közül a legfontosabbak a magán- és az államadósság magas szintje, a finanszírozás magas költségei és az alacsony növekedési potenciál jellemez. Ide tartozik még a tartósan gyönge hitelezés és egy sor nem piacbarát politikai intézkedés - olvasható a bizottság közleményében.

A vizsgálat után szót emeltek amiatt is, hogy a büdzsében semmilyen tartalék nincs, így, bár a kormány elkötelezett a 3 százalékos hiánycél megtartása mellett, ennek a sikere meglehetősen kockázatos.

Emlékezetes, hogy a hiánycél idén is csak azon az áron tartható, hogy közben a költségvetési szervek adósságállománya minden korábbinál magasabbra ugrott, illetve hogy a kedvező növekedési adatok nagyrészt a kedvező időjárásnak köszönhetőek.

A szakértők aggodalmuknak adtak hangot továbbá amiatt, hogy a banki hitelezést fékezik a bankokra nehezedő rendkívül magas és tovább növekvő terhek, valamint a nem teljesítő és az átstrukturált hitelek magas aránya, így a bankszektor folyamatosan akadályozva van abban, hogy a növekedéshez hozzájáruljon.