7 milliárd forintból nevelődnek a fiatal menedzserek

Vágólapra másolva!
Átlagon felül kockázatos annak a cégnek a működése, amelynek vezetője még nem töltötte be a harmincat, többek közt ez derül ki az Opten legfrissebb felméréséből. Ezen is segíthet az a program, amely két fázisban készíti fel a fiatal vezetőket a stabilabb üzleti jelenlétre.
Vágólapra másolva!

Hiányos felkészültség, hasadások az üzletpolitika és stratégia szövetében, terv nélkül, de annál nagyobb elánnal elindított kényszervállalkozás, és persze a fiatal vezető, aki számíthatna csodagyereknek, de végül sajnos az esetek javarészében marad simán zöldfülű: többek közt ezért olyan magas a hazai gazdasági szférában a felszámolás, sőt ezért olyan gyakori a cégalapítás is.

„A 2010 környéki cégalapítási láz mára valamelyest csillapodott, de még mindig igen magas a kényszervállalkozások és a stratégiai tervek nélkül induló vállalkozások száma. Különösen igaz ez a fiatal vállalkozók körében” – mondja Tóth Tamás, az Opten céginformációs szolgáltató ügyvezetője.

30 év alatti menedzsmenttel rendelkező cégeket jellemzően a vendéglátásban és a kereskedelemben találunk, a legtöbbük Hajdú-Bihar, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tevékenykedik. Ámde a 30 alatti vezetők által fémjelzett cégek az átlagnál jóval magasabb, 71 százalékos arányban kerülnek felszámolás vagy csődeljárás eljárás alá, ami komoly veszélyt jelent partnereik számára is. A frissen alapított cégek várható élettartama alig 8-9 év, az aktív működési idő pedig ennél is kevesebb. A szektor nem szűkölködik az épp hogy vállalkozókban, az egyszemélyes cégekben, illetve ezek kétszemélyesre – az esetek döntő többségében a férfi vállalkozó munkában egyébként szinte teljesen passzív feleségével – kiegészült változatával.

„A hazai cégvilág jellegzetessége, hogy az egyéni vállalkozókkal együtt több mint kétmillió magánszemély mondhatja magát cégtulajdonosnak vagy cégjegyzésre jogosultnak. Ez nem túl szerencsés állapot, hiszen a nagy tömegben számos felkészületlen szereplő bújik meg, veszélyeztetve mind saját cégét, mind partnereit” – mondja Tóth Tamás.

Az ügyvezető kitért arra, hogy az ifjú menedzserek a felhalmozott kifizetetlen számláikkal komoly károkat okozhatnak a gazdaság egyéb szereplői számára. Többek közt ezért lehet hosszú távon is eredményes a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázata. A kétkomponensű program első félévében a fiatalok vállalkozóképzésben részesülnek – erre 2 milliárd forint áll rendelkezésre –, a második félévben 3—6 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak a résztvevők az elképzeléseik megvalósításához, ennek feltétele, hogy előtte üzleti tervet készítsenek a menedzserjelöltek. Erre a célra összesen 5 milliárd forintot fordítanak.

Czomba Sándor államtitkár a múlt héten sajtótájékoztatón mondta el, hogy négy régióban – Észak-Magyarország, Dél-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, Észak-Alföld – már elkezdődtek a pályázattal összefüggő képzések, összesen 2130 fiatal jelentkezett. További két régióban - a Közép-Dunántúlon és a Dél-Alföldön - napokon belül megkezdődik a képzés, az oktatásban 1100-an vesznek majd részt. A második szakaszban körülbelül 1500 menedzserjelölttel számolnak. A pályázaton nyertes fiatalok a remények szerint nemcsak maguknak, hanem más fiataloknak is munkát biztosítanak majd.

Kovács Patrik, a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke a program elindítását bejelentő sajtótájékoztatón többek között arról beszélt, hogy a magyar vállalkozók között a fiatalok aránya még a 4 százalékot sem éri el. Megjegyezte, hogy a világon és Európában is az egyik legnagyobb társadalmi gond az ifjúsági munkanélküliség. Ezt pedig úgy is lehet orvosolni, ha a fiatalok vállalkozóvá válását ösztönzik, támogató programokkal segítik.