Kétéves mélypont közelében a forint

Vágólapra másolva!
24 óra leforgása alatt jelentős mértékben gyengült a forint az euró ellenében: amíg egy napja még 308 forintot kértek el egy euróért, addig ma délutánra már több mint 314-et. Ezt követően azonban 313 közelében stabilizálódott az árfolyam.
Vágólapra másolva!

18:38 - Visszakorrigált a forint

  • Nem tartózkodott sokáig 314 felett az EURHUF, a délután második felére és a kora esti órákra a 312,5-313,5-ös tartományba szorult az árfolyam.
EURHUF perces grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu
  • Ezzel a forint idén a negyedik legrosszabbul teljesítő feltörekvő piaci devizának számít, miután az euróval szemben már 5,2 százalékot gyengült.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

13:29 - 314 felett a forint

  • Délután folyatatódik a forint gyengülési hulláma, az euróval szembeni jegyzés már 314 felett jár, amire legutóbb február 4-én volt példa. Akkor a 314,5-es szinten fordult az árfolyam.
EURHUF 30 perces grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu
  • Ha elesne az imént említett szint, akkor előfordulhat, hogy az árfolyam egészen a 317-es szintig emelkedik. Sőt, rosszabb esetben akár a 324-es szintig is gyengülhet a forint, ahol legutóbb 2012 elején járt az árfolyam.
EURHUF heti grafikon Forrás: Bloomberg, Investor.hu

8:55 - Megcsúszott a forint

  • Folytatta a gyengülést a reggeli órákban a forint, röviddel 9 óra előtt már a 313-as szint fölé került az árfolyam az euróval szemben.
  • A hazai fizetőeszköz tegnap délután kezdett gyengélkedni, miután az MNB monetáris tanácsa a várttól nagyobb mértékű kamatvágást eszközölt. Ráadásul ezt követően a jegybank közleményében felhívta a figyelmet, hogy maradt még mozgástér a további kamatcsökkentésre.
  • Varga Mihály a lépést követően nagyjából megismételte azt, amit még az ülés előtt mondott el. A gazdasági miniszter szerint figyleni kell arra, mi a magyar gazdaság, a magyar államháztartás érdeke.
  • Varga Mihály továbbá elmondta, bízik abban, hogy az év átlagában a jelenleginél alacsonyabb árfolyamszint alakul majd ki, és a befektetők előbb-utóbb látni fogják, hogy a magyar gazdaság fundamentumai stabilak.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu
  • A régiós devizák körében jól látható a forint alulteljesítése, a kamatdöntés óta ugyanis több mint 1 százalékot gyengült már a hazai fizetőeszköz az euróval szemben. Eközben a korona, a zloty és a lej is csak kisebb ingadozást mutat.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu