Megfordulhat a forinttal a világ

Vágólapra másolva!
Törökországban és Indiában kisebb válsághoz vezetett az amerikai jegybank visszavonulója. Egy elemzés szerint a magyar jegybanknak is ideje lenne felkészülnie a fordulatra.
Vágólapra másolva!

Az amerikai pénzpiaci bővítés kedvezett a feltörekvő piacoknak, mert a befektetők előszeretettel fordultak a kockázatosabbnak tekintett, de még magasabb hozamot ígérő eszközök felé és vásároltak többek között török, dél-afrikai és magyar államkötvényt. Most azonban devizapiaci fordulat küszöbén állunk és erre Magyarországnak is érdemes reagálnia - mondta Pósa Viktor, a devizakereskedéssel foglalkozó Admiral Markets partner ügyvezető igazgatója.

A cég elemzése szerint a magyar jegybank a gazdaság élénkítését tűzte ki célul az infláció leszorítása mellé, ezért jelentős kamatcsökkentési lépéssorozatot indított. A magyar gazdaság céljai és a külföldi befektetők érdekei között azonban a kamatvágások eredményeként feszültség bontakozott ki. A befektetők előszeretettel mozdulnak a nagyobb hozamot ígérő, de még elfogadható kockázatot rejtő lehetőségek felé. Így a kamatcsökkentés és a befektetői elvárások közötti ellentmondás csak úgy oldható fel, ha a befektetők pénzükkel a magasabb hozamot ígérő lehetőségeket választják - olvasható az elemzésben.

A fordulatot az amerikai jegybank hozza, amely 2013 közepén lebegtette meg először, hogy megkezdi az ösztönző eszközök kivezetését a pénzpiacokról, ezzel pedig a fejlett piacok államkötvény hozamai is emelkedésnek indultak. Miközben a magyar állampapírt a hitelminősítők még a bóvli kategóriában, befektetésre nem ajánlott kategóriában tartották, a csökkenő magyarországi és az emelkedő nemzetközi kamatok révén a hozamolló szélesedni kezdett.

Horváth Zoltán, az Admiral Markets vezető elemzője szerint a feszültség idén év elején Indiában, majd Törökországban lett először érzékelhető. “A feltörekvő piacokról kiáramló pénz pénzügyi válságot robbantott ki a két országban, amit csak a kormányok és a jegybankok hathatós közbelépése és a kamatszintek megemelése tudott tompítani, illetve megállítani. Hasonló kamatemelésre kényszerült egyébként Dél-Afrika is. Mindez a forint sorsát sem hagyja érintetlenül. Az, hogy a forint sorsa miként alakul az elkövetkező időszakban, a kamatszintek különbségén túl regionális tényezőktől, így az orosz-ukrán válság alakulásától is függ” - mondta Horváth Zoltán.