A lengyelek nem tudnak gázt adni Ukrajnának

Vágólapra másolva!
A Gazprom csak a minimumot szállítja.
Vágólapra másolva!

A Gazprom csak a szerződéses minimumot tudja földgázból leszállítani Lengyelországnak, a megemelt rendeléseket nem képes kielégíteni - mondta az orosz gázcég szóvivője a lengyel PAP hírügynökségnek. A szóvivő szerint a lengyelek a maximális napi mennyiséget kérik, azt nem indokolta meg, miért nem tudják teljesíteni a rendelést.

Megtehetik

A Gazprom szolgáltatási szerződései lehetővé teszik a csökkentett szállítások során kieső mennyiség későbbi időpontban történő kompenzálását. A szerződések egyúttal rögzítik azt a minimális napi mennyiséget is, amit a Gazprom köteles leszállítani, valamint azt a maximális napi mennyiséget, amit meg lehet rendelni tőle.

Az ukránok miatt

Szeptember 10-e előtt Lengyelország az oroszoktól vásárolt gáz egy részét továbbértékesítette Ukrajnának. A lengyelek hiába rendeltek több gázt a Gazpromtól, az oroszok nem növelték a szállításokat. A Gazprom lépését követően Lengyelország megszüntette az Ukrajnába irányuló szállításokat.

Kell az a gáz

Az orosz-ukrán gázvita miatt Moszkva jelenleg nem szállít gázt Ukrajnának. Az ukránok csak úgy tudják kihúzni a telet, ha ötödével csökkentik a fogyasztásukat, és a lehető legnagyobb mennyiséget importálják nyugati szomszédaiktól.