Brutálisan olcsó lesz az olaj?

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban sok világos trendet lehetett látni a globális piacokon, ám az olaj árfolyamának nagymértékű zuhanása talán kiemelkedik ezek közül. Meddig tart még a féktelen zuhanás? Miért nincs már vége?
Vágólapra másolva!

Az olajjal kapcsolatban nem árt tisztában lenne 1-2 dologgal. Például azzal, hogy most a WTI nyersolaj hordónkénti árát, vagy éppen a Brent hordónkénti árát vizsgáljuk. Bár a tartósabb trendek idején azonos irányba mozog a két termék, mindig van némi eltérés (spread) közöttük. Számunkra talán a Brent fontosabb az üzemanyagárak miatt, de az amerikai befektetők sokszor a WTI-t figyelik. A tények pedig azt mutatják, hogy:

  • a WTI hordónkénti ára már 90 dollár alatt van,
  • amire közel másfél éve nem volt példa,
  • és 17 százalékos esést jelent a június végi 108 dolláros szinthez képest.

A Brent esetében még durvább a helyzet, mert:

  • már 93 dollár alatt van a hordónkénti ár,
  • erre pedig több mint két éve nem volt példa,
  • ráadásul a júniusi 115 dolláros szintekről már 20 százalékos az esés.

Mi lehet a háttérben?

Vitán felül áll, hogy az olaj árfolyamának mozgását számos tényező befolyásolja, mind globális értelemben, mind pedig különböző regionális fejlemények kapcsán. Az utóbbi hetekben-hónapokban ugyanakkor számos tényező alakult kedvezőtlenül az olajra nézve, mind a kínálati oldal, mind a keresleti oldal szempontjából:

  • Hong-Kongban például komoly tüntetések vannak a vezetéssel szemben. Ez alapvetően kihathat majd a későbbi növekedési potenciálra, így az olaj iránti keresletre is. Természetesen negatív irányban.
  • Az Oroszországgal, Ukrajnával, valamint az EU-s szankciókkal kapcsolatos hírek szintén nem tesznek jót a környező országok gazdaságainak sem, visszafoghatják a növekedést, így az olaj iránti keresletet.
  • Emellett az utóbbi napokban nem csak az EU-ból érkező makroadatok mutatnak gyengélkedést, hanem a kínai, és a japán adatok sem festenek a fényesen. A fentiekhez hasonlóan a keresletnek nem tesznek jót.
  • Közben Amerikában továbbra is tombol a palagáz-forradalom, ami tartósan lefelé szoríthatja az olajárakat.
  • Kedvezőtlen az olaj szempontjából az is, hogy a líbiai kitermelés 2013 óta a legmagasabb szintre ugrott, ami pedig szintén a kínálatot növeli hosszabb távon.
  • Az OPEC-országok szeptemberi olajtermelését is felfelé módosították. Szintén kínálati oldalon jelent többletet. Ide tartozik még az is, hogy a szervezet jelezte, ezúttal nem fogja vissza a kitermelést az árstabilizálás érdekében, aminek hátterében az érintett országok költségvetési helyzete is szerepet játszhat (most kellenek az olajbevételek).
  • Az már csak hab a tortán, hogy a dollár az elmúlt hónapokban keményen erősödni kezdett (kamatemelések jöhetnek, EKB közben lazít). A dollárral szemben jegyzett nyersanyagok ezért drámai eséseket mutatnak, elég csak megnézni az aranyat, vagy éppen az ezüstöt. Nem festenek szépen.

Nem képes erősödni

Ezek alapján nem csoda, hogy az olaj árfolyama nem képes erősödni, miután a befektetők a vártnál alacsonyabb kereslettel, és a vártnál magasabb kínálattal kénytelenek szembenézni. Azt persze fontos kiemelni, hogy idővel olyan alacsony szintre süllyedhet az olaj árfolyama, amelyek mellett már a magasabb kitermelési költséggel bíró mezőkön nem lesz érdemes folytatni a munkákat, így a kínálat is csökkenhet, ismét felfelé mozdítva el az árfolyamot.

Technikailag még eshet

Ez azonban még feltehetően nem 90 dollár környékén jön el, így egyelőre csak a technikai képben bízhatnak a befektetők a Brent esetében. 88-90 dollárnál ugyanis nem csak a több mint 3 éve tartó csökkenő csatorna alsó szára, hanem a korábbi lokális mélypontot jelentő támasz is segíthet a nagyobb zuhanás elkerülésében.

Csökkenő trend

Az viszont már negatívum, hogy az utóbbi hetekben egy halálkereszt (az 50 hetes mozgóátlag felülről metszi a 200 hetes mozgóátlagot, miközben az árfolyam ez alatt található) rajzolódott ki a grafikonon, ráadásul az indikátorok is erőteljes csökkenő trendben mozognak. Ez alapján könnyen elképzelhető, hogy hamarosan a Brent is benéz 90 dollár alá. Akárhogyan is lesz, az Investor Trader ügyfelei profitálhatnak az emelkedésből, és az esésből is, például a Frankfurti Certifikátok segítségével.

A Brent heti grafikonja (dollár) Forrás: AmiBroker, Investor.hu