Dolgozik az Audi, nőtt az ipari termelés

audi tt roadster audi győr gyárlátogatás 2014.
Vágólapra másolva!
Az előző havi megtorpanás után, amit az autógyárak átállása és a dolgozók szabadságolása okozott, szeptemberben 7,6 százalékkal nőtt az ipari termelés. Az elemzője szerint búcsút inthetünk a két számjegyű növekedésnek.
Vágólapra másolva!

Augusztusban az ipari termelés 5,7 százalékkal elmaradt az előző havitól, és csak 0,5 százalékkal, munkanaphatással kiigazítva pedig 2,9 százalékkal nőtt a múlt év azonos hónapjához képest.

Júliusban még 12,3 százalékos éves és 1,4 százalékos havi növekedésről számolt be a statisztika.
Elsősorban az autógyártásnak, illetve kisebb mértékben az élelmiszeriparnak köszönhető az ipari kibocsátás növekedése - mondta az adatok ismertetésekor Mikó Ildikó, a KSH munkatársa. Az év első kilenc hónapjában a termelés 8,6 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.

Győrben készül Fotó: Bielik István - Origo

Az ipari adat az autógyáraktól függ

Elemzők szerint a szeptemberi adatból egyértelműen látszik, hogy az ágazat augusztusi megtorpanása egyszeri kilengés volt, ami az Audi-gyár leállása, és a Suzuki-gyár visszafogottabb termelése miatt következett be. Németh Dávid, a K&H vezető elemzője szerint nincs szó tartós visszaesésről. Bár a részletes adatokra még várni kell, de a szeptemberi bővülésben főszerepe lehetett az Audi-gyár megindulásának.

Bár az ipar újból felpörgött, de az is látható, hogy lassul a tempó, véli az elemző. Ez elsősorban az eurózóna gyengélkedésével, az onnan érkező megrendelések viszonylag alacsony állománya mellett azzal is magyarázható, hogy a magyar a Suzuki-gyár modellváltás miatt kisebb fordulatszámon pörög.

Jövőre 6 százalék lehet

Összességében a helyzet a növekedés miatt kedvező, de az augusztus előtt látott két számjegyű fejlődésről le kell mondania a magyar iparnak, így az idei év egészében 8 százalék körüli növekedés várható a szektorban, jövőre pedig 6 százalékos lehet a bővülés. Igaz, ezt még számos dolog, például az eurózóna, a világgazdaság teljesítménye nagyban befolyásolhatja.