Enyhe növekedés a biztosítási piacon az első félévben

Vágólapra másolva!
A biztosítási piac az első fél évben 1,25 százalékkal, 441,3 milliárd forintra bővült az előző év azonos időszakához képest – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Mintegy fele-fele arányban bővült a biztosítási piac az életbiztosítási üzletágban – 51,8 százalékkal, 229 milliárd forint értékben – és az életbiztosítási üzletágban – 48,2 százalékkal, 212,3 milliárd forint értékben. Intenzív növekedést mutattak azonban a gépjármű-, illetve a nyugdíjbiztosítások. Az előbbit a Mabisz elsősorban az új autó-értékesítések, illetve a magyarországi forgalomba helyezések volumenének növekedésével magyarázza: a bázishoz képest idén 21,4 százalékkal több, összesen 32 992 személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, a kishaszon-gépjárművek száma 7022-vel emelkedett, ami 50,8 százalékos növekedés. A kötelező gépjárműfelelősség-biztosításokból származó bevétel meghaladta az 52 milliárd forintot, a casco-piaci hozam pedig 0,7 százalékkal, 33 milliárd forintra emelkedett. A kgfb-szerződések darabszáma mintegy 3,4 százalékkal, a casco-szerződéseké csaknem 7500 darabbal emelkedett.

A nem-életbiztosítási üzletág közel 4 százalékkal bővült a tavalyi évhez képest, ehhez a gépjármű-biztosítások mellett az általános felelősségbiztosítások bevételeinek növekedése járult hozzá, amely 15 százalékkal bővült egy év alatt – írja a közlemény.

Az életbiztosítási piacon az egyéni és csoportos nyugdíjbiztosítások egyaránt számottevően növekedtek az idei első hat hónapban. A díjbevételek összege 10 millió forintról közel 860 millió forintra emelkedett, miközben a szerződések száma csaknem húszszorosára nőtt.

A Mabisz a nyugdíjbiztosítási piac további bővülésére számít a januárban bevezetett adószabály-változások értelmében, mivel a nyugdíjbiztosítással rendelkezők – évi legfeljebb 130 ezer forint összegben – adókedvezményt vehetnek igénybe.