Ez már egy másik Microsoft

Vágólapra másolva!
Szépen halad a Microsoft az új vezért által kitűzött úton. Kár, hogy a számokat elrontja a hatalmas költségek árán felvásárolt, de veszteséges Nokia készülékgyártás.
Vágólapra másolva!

A Nokia akvizíciója volt a banánhéj, amin a Microsoft elcsúszott 2014 második negyedévében, nagyjából ez a konklúziója a cég szerdán közzétett gyorsjelentésének. Pedig a mögöttes folyamatok kifejezetten kedvezőek, hiába vétette el látszólag a várakozásokat a vállalat. Talán ennek tudható be, hogy az árfolyam sem reagált kifejezetten negatívan a számokra.

Microsoft napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

A Microsoft eredményei azért is különösen fontosak, mert az Investor Trader ügyfelei ilyen kereskedési ötletet kaptak tőlünk korábban, ami mostanra szép profitot termelt.

A Microsoft a negyedév során 23,4 milliárd dolláros árbevételt ért el. Ez önmagában jelentős, több mint 17 százalékos ugrás az egy évvel korábbihoz képest, de érdemes kiemelni, hogy már a negyedév során bekebelezett Nokia készülékgyártás számait is tartalmazza. A Nokia készülékértékesítések nélkül számított bevétel is 5,7 százalékkal bővült, míg az egy részvényre jutó nyereség 66 cent volt, szemben a 64 centes korrigált várakozásokkal.

Forrás: Investor.hu

Ez kirobbanónak nem nevezhető, de kétségtelenül kedvezőbb képet fest, mint az előző negyedév 4 százalékos bevételzsugorodása. És nem ez az egyetlen kedvező fordulat a Microsoft háza táján.

Forrás: Investor.hu

Éledezik a PC-piac

A Microsoft negyedéves gyorsjelentése és a menedzsment kommentárja is megerősítette, amit a PC-piacról már az Intel gyorsjelentése és az IDC időközben napvilágot látott statisztikáiból is sejtettünk. Az eladások összességében ugyan nem nőttek, de már nem is zuhannak olyan mértékben, mint akár pár negyedévvel ezelőtt láthattuk, ami nyilvánvalóan a gépekre telepítendő Windows iránt is növeli a keresletet.

Forrás: Investor.hu

Az eladásoknak leginkább az üzleti felhasználók vásárlásai adnak támaszt, a Microsoft az üzleti Windows licenceken 11 százalékkal nagyobb bevételt ért el, mint egy évvel korábban, de a háztartási Windows eladásokon belül is egyértelműen a „Pro” licencek domináltak (ezek szintén 11 százalékkal bővültek, míg a teljes szegmens csak 3 százalékkal).

A fogyasztói szegmens így még a Nokia nélkül is tetszetős bővülést tudott elérni, 14 százalékkal növelte éves összevetésben a bevételeit, ráadásul nemcsak az éledező PC-piac miatt. A Microsoft közlése szerint újabb egymillióval 5,6 millióra bővült az Office 365 nevű online irodai szoftverszolgáltatás felhasználóinak száma.

Forrás: Investor.hu

Érdekes fejlemény egyébként, amire korábban is volt már utalás, hogy a Windows különféle eszközökön futó verzióit egyetlen csapat égisze alatt vonják össze a jövőben. A lépés fontosabb, mint első hallásra tűnhet, a részletekről nagytestvérünk, az Origo bővebben is írt.

A felhőben van kakaó

Satya Nadella februári kinevezése óta a Microsoft egyre nyíltabban koncentrál az üzleti felhasználókra, és az új vezér „produktivitás és platformok” jelszava is erről szól. Nadella célkitűzése szerint a Microsoft továbbra is piacvezető irodai szoftvercsomagjára, az Office-ra építve mindenféle platformon, azaz nemcsak Windowson maximális élményt szeretne nyújtani a felhasználóknak. Mindezt pedig erőteljes felhőalapú szolgáltatásokkal támogatva az üzleti életet teljesen átszövő és megkerülhetetlen szolgáltató szerepére törekszik a Microsoft.

A negyedév eredményei alátámasztani látszanak a törekvést, az üzleti felhőszolgáltatásokból származó bevételek egyfelől 147 százalékkal nőttek (bár alacsony bázisról), másfelől pedig már éves szinten 4,4 milliárd dolláros nagyságrendet tesznek ki (azaz több mint dupla akkora a szegmens, mint a Nokia készülékgyártása).

A Nokia egyelőre csak fék

A Nokia készülékgyártása viszont jó ideig csak rontani fog a Microsoft eredményein. A hivatalosan április 25-én lezárult felvásárlás nemcsak több mint 7 milliárd dollárt emésztett fel a Microsoft készpénztartalékaiból, hanem a 2 milliárd dolláros bevétel mellett közel 700 millió dolláros üzemi szintű veszteséget okozott az integráció 130 millió dolláros költségeivel együtt.

A múlt héten bejelentett gigászi, 18 ezer fős leépítés jelentős része, mintegy 12,5 ezer fő nem véletlenül kapcsolódik a Nokia egységhez. A leépítések viszont az elkövetkező egy évben összesen mintegy 1,1-1,6 milliárd dolláros költséget emésztenek majd fel a menedzsment várakozása szerint, úgyhogy még jó darabig ott lesz a nyoma Microsoft jelentésein.

Pedig egyébként nem minden téren annyira rossz a helyzet az ex-Nokia divízióban, hiszen a Microsoft elmondása szerint a negyedévben 5,8 millió Lumia okostelefont értékesítettek. Ezt ráadásul csak április 25-től, az egész negyedéves eladások így sokkal közelebb eshettek a 8 millió darabhoz. Ez sem kirobbanó persze, hiszen egy évvel korábban is 7,4 millió darab Lumia talált gazdára, azaz 8 százalékkal bővültek egy év alatt az eladások.

Az is beszédes egyébként, hogy a Microsoft gyorsjelentéséhez kapcsolt prezentációban jóformán szó sem esik más típusú mobiltelefonokról, a Microsoftnak nyilvánvalóan semmi szüksége a „butatelefonok” gyártására, így a leépítések is valószínűleg ebben a szegmensben lesznek a legkeményebbek. Meglátásunk szerint ezt a vonalat a Microsoft teljesen le fogja zárni.