Vágólapra másolva!
Nagyon megörültek annak a Wall Streeten, hogy még sokáig alacsony maradhat az alapkamat az USA-ban. A dollár viszont gyengült a jegybankárok kommentjeire. Európában is eljöhet végre a fellélegzés ideje.
Vágólapra másolva!

A Fed döntéshozói a lassuló globális növekedéstől és az erősebb dollár amerikai növekedésre gyakorolt negatív hatásától tartanak leginkább, derült ki a Fed legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvéből. Így továbbra is elkötelezettek az alacsony alapkamat mellett még „tekintélyes ideig”.

A Fed-jegyzőkönyv hatására nagy menetelésbe kezdtek az amerikai részvényindexek, az S&P500 például az elmúlt egy év legjobb egynapos emelkedését produkálta és 1,8 százalékos plusszal 1968 ponton zárt. A Dow Jones 1,6 százalékkal, míg a Nasdaq 2 százalékkal került feljebb.

A dollár viszont gyengülésbe kezdett az amerikai jegybankárok kommentjeire, miszerint a túl erős dollár káros az exportnak, illetve akadályozza az inflációt, és ez alááshatja az elmúlt két év célját. Az EURUSD árfolyama az 1,265-ös szintek közeléből, 1,275-ig emelkedett.

A hírekre az arany árfolyama is kilőtt, és 1205 dollárról egészen 1225 dollár fölé kapaszkodott. Míg az amerikai 10 éves hozamok 16 hónapos mélypontjukra estek, 2,32 százalékra.

Kimondottan jól indult a jelentési szezon az USA-ban, az alumíniumipari Alcoa (NYSE) a vártnál lényegesen jobb számokat közölt. Tisztított EPS-e 31 cent lett (várt: 22 cent), és árbevétele is magasabb lett a prognózisoknál (tény: 6,24 milliárd dollár, várt: 5,84 milliárd dollár). Az alumíniumipari óriás főként az autógyártók felől és a repülőgépiparból érkező magasabb keresletből profitált. Ráadásul a folyó negyedévben rekord leszállításokat vár az Alcoa az autó- és repülőgépipari partnerek felé. A részvény 2,5 százalékot emelkedett zárás után.

Vegyes mozgások láthatóak a főbb parketteken, a tokiói tőzsde 0,9 százalékkal került lejjebb, mivel a dollár általános gyengülése a jen erősödésével is járt, ami pedig rossz hír a japán exportőröknek. Ellenben a többi ázsiai piacon inkább pluszokat látni, Hongkong és Sydney is egy százalékkal emelkedik, míg Sanghajban kisebb mínusz látható.

Megnyugvás jöhet az vezető tőzsdékre az Amerikában látott nagy rali és a jó Alcoa gyorsjelentés után. Az emelkedés már ráférne az európai parkettekre, ugyanis tegnap ismét mínuszokat (-0,2-1 százalék) lehetett látni a főbb tőzsdéken.

Viszonylag eseménytelen nap lesz makroadatok szempontjából, a brit jegybank tart kamatdöntő ülést, de a szakértők nem várnak változtatást sem az alapkamatban sem pedig az eszközvásárlási programban. Illetve délután még Mario Draghi tart beszédet a Brooking Institution kereteiben.

Közel 7 százalékot zuhant az AMD (NYSE) árfolyama, miután a cég bejelentette, hogy Lisa Sue működésért felelős vezető váltja a vezérigazgatói székben Rory Readet. A MarketWatch szerint bár az új vezér érkezése pozitívnak tekinthető, annak időzítése meglehetősen szerencsétlen, mert a közelgő negyedéves jelentés előtt egy ilyen horderejű hírt negatívan fogadnak a befektetők.

Hasonlóan járt a ruházati kiskereskedő, a Gap (NYSE) is, amelynek részvénye 8 százalékkal szakadt zárás után. Glenn Murphy vezérigazgató ugyanis távozik, és helyét a szintén a cégnél dolgozó Art Peck veszi át. A hatalmas esésben szerepet játszott az is, hogy a Gap gyenge szeptemberi értékesítési számokat közölt.

A globális PC-eladások 1,7 százalékkal csökkentek a harmadik negyedévben, derül ki az IDC adataiból. A Lenovo a HP (Nasdaq) és a Dell növekedést ért el, hasonlóan az Apple-höz (Nasdaq), aki feljött az ötödik helyre a gyártók globális rangsorában.