Elgyengítették az eurót

Vágólapra másolva!
Hirtelen gyengülni kezdett az euró Mario Draghi EKB-elnök szavaira, miután a jegybankelnök jelezte, további lazításra is készek, ha az szükséges, és azt a kormányzótanács is támogatja.
Vágólapra másolva!

15:25: Kidolgoznak új eszközöket, ha kell

  • A fő üzenet Draghi szerint, hogy az EKB mérlegfőösszege tovább nő, míg más jegybankoké (USA) csökken. Elmondta azt is, hogy a kormányzótanács már megkérte, hogy az EKB-nál dolgozzanak ki olyan eszközöket, amivel szükség esetén lépni tudnak. Ennek időzítéséről, és hogy pontosan mikor lépnének, azonban nem beszélt. De tudják mik a lefelé ható kockázatok, és erre felkészültek.
  • Draghi mégiscsak elmondta, hogy a 2012 márciusi szinteket tűzték ki célul az EKB mérlegfőösszegének nagyságára, ami viszont összesen 1000 milliárd euró feletti lazítást jelent, nagyobbat, mint eredetileg lehetett sejteni (az 500 milliárd eurós volt).
  • Lezárult a sajtótájékoztató, az EURUSD árfolyam 1,240-nál állt meg, ahonnan minimális visszapattanást lehet látni. Hasonlóan viselkednek a vezető nyugat-európai tőzsdék, de egyelőre tartják az egy százalékhoz közeli pluszokat.
  • Az euró gyengülse miatt az EURHUF árfolyam is lefelé vette az irányt, a reggeli 310,6-os szintekről 309,3-ig ereszkedett vissza. Ellenben a dollár erősödés az USDHUF árfolyamában ellenkező hatást keltett, és a forint dollárral szembeni árfolyama 249,5-ig is felszúrt.

14:58: Elkezdődött a kérdezz-felelek

  • Draghi nem adott konkrét választ arra, hogy van-e az EKB-nak konkrét célja azzal kapcsolatban, hogy meddig duzzassza fel a mérlegfőösszeget. Csak újra megismételte, hogy jelentős hatása lesz lépéseiknek.
  • Firtatják az EKB egységességét is, azt tudakolva, hogy mennyire lehet véghez vinni ezeket a lépéseket. Draghi válasza szerint a mostani döntés is egységes volt, és nincs széthúzás.
  • A hírekre megvették a a tőzsdéket is, nagyobb pluszba ugrott szinte mindegyik európai tőzsde, a német DAX tőzsdeindex 1,2, a francia CAC40 pedig 1,1 pluszban áll. Tovább gyengült az euró is, 1,240 közelébe.

14:40: Megkezdődött a tájékoztató, gyengül is az euró

  • Draghi beszámolt arról, hogy a monetáris lazító program keretében már elkezdék a kötvényvásárlásokat, és hamarosan az eszközfedezett értékpapírokat (ABS) is elkezdik vásárolni. Ez két évig fog tartani, amivel az EKB mérlegfőösszege a 2012-es szinek felé veszi az irányt. Az EKB közleménye itt olvasható.
  • Azt is hozzátette, hogy az EKB akár további lazító lépésekre is kész, ha szükséges, és ezt a kormányzótanács is támogatja. Korábban olyan hírek keltek szárnyra a nemzetközi sajtóban, hogy nem mindenki támogatja ezt a fajta enyhítést az EKB-nál.
  • Draghi beszéde alatt hirtelen gyengülni kezdett az euró, a dollárral szembeni jegyzések a 1,252 közeli szintekről 1,244 alá értek le, köszönhetően a laza monetáris politika melletti elköteleződés hírére.
Forrás: Investor.hu

13:46: Maradt az alapkamat

  • Nem nyúlt az eurózóna alapkamatához az EKB a mostani kamatdöntése során. Az irányadó ráta ezzel maradt rekordalacsony szinten, 0,05 százalékon. Ezen túl az egynapos betéti ráta sem változott, maradt -0,2 százalékos értéken.
Forrás: Investor.hu

  • A döntés nem okozott meglepetést, mivel a piac is a tartásra számított. Mari Draghi jegybankelnök már korábban jelezte, hogy az alapkamat elérte mélypontját, és nem fognak tovább csökkenteni rajta.
  • A piac most sokkal inkább arra kiváncsi, hogy mit fog mondani Draghi a szokásos, fél 3-kor kezdődő sajtótájékoztatóján. Többek között a bejelentett eszközvásárlások további részleteit várják Draghitól, és olyan várakozások is vannak, hogy a Draghi elkezd utalni arra, hogy az EKB hamarosan elkezd az amerikai Fed QE-programjához hasonló mennyiségi lazítást véghezvinni.
  • A várakozások miatt az euró nem igazán reagált a kamatdöntésre, és továbbra is 1,252-nél mozog a dollárral szembeni árfolyama.