Durva hozamcsökkenés a mai kötvényaukción

Vágólapra másolva!
Jelentősen csökkentek ma az átlaghozamok az ÁKK kötvényaukcióján, ezzel pedig történelmi mélypontra süllyedtek.
Vágólapra másolva!

A legfontosabb adatok a kötvényaukció után:

Forrás: ÁKK, Investor.hu
  • Ezzel ismét történelmi mélypontoknál a hozamok, és folytatódik az elmúlt években látott jelentős csökkenés. A tőzsdei cégek számára pedig ez nem irreleváns, mivel a hagyományosan osztalékfizető papírok (pl. Nyomda, Zwack) osztalékhozamát sok esetben a hosszú állampapír hozamokkal is érdemes összevetni (nem elfelejtve a kockázati prémiumot a részvényekbe való befektetés okán).
  • Amennyiben egyre alacsonyabb a hosszú papírok hozama, úgy az adott részvény által kínált osztalékhozam egyre vonzóbbá válhat, ez pedig akár az árfolyam emelkedését, és így az osztalékhozam némi csökkenését eredményezheti.
  • A magyar BUX index ma a hírek után 0,3 százalékos pluszban jár, a nagyobb papírok közül csak a Magyar Telekom számít gyengének.
  • Igaz, közben a CIG Pannónia és a Rába a gyorsjelentés után már 7,7-7,4 százalékos mínuszokat mutat, a magyar tőzsde tehát meglehetősen vegyesen szerepel.
  • A nemzetközi piacokon viszont már egyértelműen jó a hangulat, a DAX index az 1 százalékos pluszt közelíti. Igaz persze, hogy a mai napon nem érkeznek fontosabb adatok, a gyorsjelentésekre viszont érdemes lehet figyelni.