Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter december 23-án, kedden az idei várható költségvetési hiányról és az államadósság várható szintjéről tájékoztatta a frakciók gazdasági képviselőit a parlamentben. 2014-ben az éves uniós módszertan szerinti hiány a GDP 2,9 százalékánál is kedvezőbb lehet, mondta a miniszter. Az idei költségvetési folyamatok kedvezően alakultak, az egyenleget jelentősen befolyásolja a vártnál nagyobb gazdasági növekedés, a foglalkoztatás bővülése, valamint az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevétel.

Csökken a hiány

A nemzetgazdasági miniszter kifejtette: az idei évre tervezett adósságkezelés sikeres volt. Ezért az már biztos, hogy az alaptörvényben foglalt adósságcsökkentés teljesíthető lesz. Az európai uniós módszertan szerinti úgynevezett maastrichti rátát az államháztartási egyenlegen és a gazdasági növekedésen túl a forint árfolyamának mozgása is befolyásolja, mely az utóbbi napokban - főként az Oroszországgal kapcsolatos események hatására - igen hektikus volt, emlékeztetett Varga Mihály.

Meglesz a 3 százalék alatti hiányFotó: Bielik István - Origo

 

Jövőre lassul a növekedés

A kormány az idei évre várt 3,2 százalékos növekedés, a csökkenő adósságráta és 2,9 százalékos hiány után 2015-re 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,4 százalékos európai uniós módszertan szerinti hiánnyal és a stabilitási törvény szerinti, 75,4 százalékos év végi GDP-arányos államadóssággal számol, mondta a nemzetgazdasági miniszter.