Adótanácsadók segítik a NAV munkáját

Vágólapra másolva!
A NAV pedig az adótanácsadókét.
Vágólapra másolva!

"Az Adótanácsadók Egyesülete és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal között létrejött együttműködési megállapodás közvetlen és gyors visszajelzést tesz lehetővé a két szervezet között, így a hatóság gyorsan tud reagálni a jogalkalmazás során felmerült nehézségekre, és a szakemberek is könnyebben tudnak alkalmazkodni az új rendelkezésekhez. Ez mindkét fél számára előnyökkel jár" – közölte Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke.

A NAV könnyebben tud segíteni

A megállapodást a két szervezet 2014 végén írta alá, derül ki az Adótanácsadók Egyesületének közleményéből, a megállapodás alapja a "kölcsönös szakmai tapasztalatcsere" – írják. Az egyesület összegezni fogja a tagok mindennapi munkája során felmerülő problémákat, nehézségeket, és továbbítja őket a NAV felé. Az adóhatóság így könnyebben tud segítséget nyújtani az adótanácsadóknak.

A NAV szemszögéből

A NAV a megállapodásban vállalta, hogy tájékoztatja az egyesületet arról, hogy az ellenőrzések során a revizorok milyen tipikus adózási és számviteli hibákkal szoktak találkozni. Az adótanácsadók és a könyvelők így könnyebben el tudják majd kerülni ezeket a hibákat. A NAV azt is vállalta, hogy szakemberei előadóként részt vesznek az egyesület szakmai továbbképzésein. "Így a szervezet tagjainak lehetőségük nyílik az adóhatóság szemszögéből is megismerni a szabályozási, adminisztrációs kötelezettségeket" – írja az egyesület.