Varga Mihály: Kínos a Tesco viselkedése

Vágólapra másolva!
Mármint a cégre nézve.
Vágólapra másolva!

A Tesco nemcsak Magyarországon van bajban, hanem európai szinten is, a cég problémája egyedi vállalati probléma, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Kínos az, amikor ennek a felelősét nem a cég gazdálkodásában, hanem másokban kívánják megtalálni, tette hozzá. A Tesco január 12-én, hétfőn jelentette be, hogy több mint 500 magyar munkavállalónak megszűnik február 4-től a munkahelye, illetve bezár 13 üzletet.

A piaci helyzet nem indokolta

A kiskereskedelem 2014-ben jelentősen bővült Magyarországon, hónapról-hónapra 5 és 10 százalék között nőtt az ágazat teljesítménye, a magyar piaci helyzet nem indokolta a vállalat lépését, véli a tárcavezető. A foglalkoztatási szolgálat adatai szerint a kiskereskedelemben több mint kétezer betöltetlen álláshely van, az emberek a létszámleépítés után nem fognak állás nélkül maradni. Az érdekképviseletek véleménye szerint is van létszámbővülésre lehetőség, nem tartanak jelentős leépítéstől az ágazatban, véli Varga Mihály.

Három jelölt az ÁKK élére

Három jelölt neve szerepel az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) lehetséges vezetői között, de Nátrán Roland neve nincs közöttük, mondta Varga Mihály. Megígérte, hogy hamarosan meg fogja nevezni az ÁKK új vezetőjét de a helyzetet először az érintettekkel szeretné tisztázni. Varga Mihály január 12-én, hétfőn fogadta el Töröcskei István lemondását az ÁKK vezérigazgatói posztjáról.