Mániákusan veszik a részvényeket a kínaiak

Vágólapra másolva!
Valamivel több, mint egy hét alatt 10 százaléknál is többet emelkedett a kínai részvényeket tömörítő Hang Seng China Enterprises (HSCEI), miután Shanghai-ban az elmúlt egy évben duplázódtak az árak. A kínai lakosság mániákusan vásárolja a részvényeket, amivel egy újabb lufi kialakulását kockáztatják. 
Vágólapra másolva!

A shanghai-i részvénypiac alig egy év alatt duplázta értékét, ráadásul az árfolyamok már a hongkongi tőzsdén is egyre magasabbra, egész pontosan 2008 óta nem látott szintekre híznak. A befektetői étvágy a kínai gazdasági stimulusoknak köszönhető, és annak, hogy a részvények az elmúlt három évben a folyamatos lecsorgást követően vonzó árszintekre kerültek. Így azok a kínaiak, akik korábban a lakáspiacon spekuláltak, az ingatlanárak emelkedésének megtorpanásával a tőzsde felé vették az irányt.

Forrás: Investor.hu

A duplázódó árak mellett persze a részvénypiac nagy vonzalma már a múlté, de egyelőre nem tűnik vészesen túlértékeltnek a kínai index. Sőt, azok a kínai részvények, amelyek a hongkongi piacra be vannak vezetve, kifejezetten vonzónak tűnnek, ezért is történhetett meg az, hogy kevesebb mint két hét alatt 10 százalék feletti emelkedés bontakozott ki. Ez indexek szintjén meglehetősen nagy mozgásnak számít.

Ez azért következhetett be, mert a hongkongi piacon forgó kínai cégeket a befektetők jóval olcsóbban vehetik meg, mint Shnaghai-ban. Miután tehát az elmúlt hetekben a kínai jegybank engedélyezte a lakosoknak, hogy a hongkongi tőzsdén is vásároljanak, a pénz igen nagy mennyiségben kezdett a relatíve olcsó hongkongi piacra áramlani. Ez a folyamat nemrég kezdődött, könnyen lehet, hogy az elkövetkező napokban még kitart.

A technikai kép is ezt erősíti. A HSCEI index ugyanis napokkal ezelőtt maga mögött hagyta a 12400 pontos korábbi ellenállásait, ami igen pozitív jelzésnek számít. A heti grafikon szerint azonban 14000 pontnál komoly ellenállásokba ütköztünk, a nemrég mutatott aranykereszt jelzés azonban ezen is átsegítheti az indexet. Ha ez sikerül, úgy a 15600 pontos következő ellenállás válhat elérhetővé, ami a kitörési pontról a 2012 óta érvényes sáv szélességével megfelelő mértékű emelkedést jelentene.

A HSCEI index heti grafikonja Forrás: Amibroker, Investor.hu

Annak ellenére, hogy a kínai részvénypiac értékeltsége még nem tűnik riasztónak, vannak óvatosságra intő jelek. A gazdaság ugyanis lassul, ez pedig a vállalati profitkilátásokat ronthatja. Ha az ingatlanpiacon és hitelpiacon jelen levő buborék kidurran, az a profitkilátások összeomlásához vezethet, azonnal megdrágítva a helyi részvényeket. Azt pedig talán már mondani sem kell, hogy jellemzően a részvénypiaci ralik utolsó szakaszában szokott előfordulni, hogy a lakosság, a háziasszonyok két kézzel zsákolják a részvényeket. Márpedig Kínában most pont ez történik.