Ez a startup a marihuána Uberje

meadow, marihuána, fű
Vágólapra másolva!
Az egyik legeredményesebb inkubátorház bocsátja útjára azt az alkalmazást, amelyet csak a fű Uberjeként emlegetnek startupberkekben. Természetesen csak azok érintettek, akik egészségügyi okból élnek a marihuánával. Az app neve Meadow, és valóban a közösségi kocsizáshoz hasonlóan működik.
Vágólapra másolva!

Arról persze szó sincs, hogy a Meadow megkerülné a hivatalos utat, ellenkezőleg: már a webszájtra is csak az orvostól kapott kártya számával lehet belépni. Ezen a felületen az érintett tallózhat a fű fajtái között, böngészheti a dealertérképet, majd megrendelheti, majd az együttműködő futárstartupnak köszönhetően hatvan percen belül meg is kapja az adagját.

A Meadow, ami egyébként rétet jelent, első sorát tavaly júniusban programozták az alapítók, majd októberben debütált. Az alkalmazás csak Kalifornia egy részében működik, ott, ahol az Egyesült Államokban először legalizálták a fűfogyasztást. De mind a Google Play, mind az App Store elutasította az értékesítését.

Mert hiteles a hátterük

Pedig még csak nem is ez az egyetlen applikáció a témában: ugyanezzel foglalkoznak a Nugg, az Eaze, a Nestdrop nevű startupok – a Meadow viszont elmondhatja magáról, hogy a többek közt Paul Graham által jegyzett Y Combinator, az egyik legfontosabb inkubátorház támogatásával nőtt meg.

A Meadow tech-cég, nem termeszt marihuánát az (egyébként egyelőre nem is létező) irodája erkélyén, még csak nem is dílerkedik. A törvényes felhasználókat köti össze a törvényes eladási pontokkal. Jelenleg csak San Fransiscóban működik, de minthogy az állam területén majdnem 700 ezer orvosi marihuána-fogyasztó él – ráadásul nem hivatalos források szerint az egész országban itt a legjobb a termék minősége –, érthető módon terjeszkednének. A helyi – természetesen szintén orvosi engedéllyel működő – ellátók azonban szinte mind rengeteg hátránnyal küszködő kkv-k: napjaikat az állandó razzia veszélye teszi kalandossá, ellenben semmiféle adókedvezményt nem vehetnek igénybe. Az iparágban elképesztő a potenciál, de enyhén szólva nem dúskál működő technológiában és eszközökben.

Forrás: https://getmeadow.com/

Empirikus alapok

Az Egyesült Államok évente 3 milliárd dollárnál is többet költ egy sikertelen és társadalmi széthúzást hozó háborúra a fű ellen, ráadásul rasszista felhangoktól sem mentesen: egy feketének háromszor akkora az esélye a letartóztatásra, mint bárki másnak.

A Meadow egyik alapítója, David Hua 2006 óta startupokkal foglalkozik és gimnazista kora óta szív. Hite a marihuána jótékony hatásában stabilnak mondható. Ez elég jól megmagyarázza, miért járt fűfőiskolára – és bár ez kiválóan megfelelne áprilisi tréfának, csak egy száraz tény: az oaklandi Oaksterdam University kurzusai a lehető legrészletesebben körüljárják a téma tudományos hátterét. David Hua eredetileg gasztrovállalkozásba fogott volna a feleségével. Ám amikor megtudta, mennyi mindennel küzdenek az elosztópontok, azonnal másképp döntött. Felmérte, hogy ezen a területen a technológia is, a logisztika is elavult, ellenben drága és nem hatékony. Ehhez hozzátette, mihez ért, majd meggyőzte az ötletről három kollégáját, és velük megalapította a Meadow-t. Tény, hogy ők négyen még egy tízdolláros adagot sem tudnának elsózni, azt viszont könnyűszerrel elérik, hogy meghallgassák őket azok a kockázati tőkések, akik egyébként sosem foglalkoznának kannabisszal. Ráadásul felvette őket a Y Combinator. Ahonnan sosem startolt még olyan vállalat, amelyik kábítószerrel foglalkozott.

Van még hová nőni

A Meadow sem a forgalmáról, sem a páciensei számáról, sem arról nem oszt meg adatokat, hány orvossal áll kapcsolatban, viszont roppant fontosnak tartja a felvilágosítást. „A marihuána nem átmeneti drog, nem kapu a keményebb szerekhez – mondja David Hua. – Ezt a kaput azok a dealerek jelentik, akik egyéb anyagokkal függőséget alakítanak ki a vásárlóikban. Ezért fontos minden, ami a legalizálással függ össze. A kannabiszhasználat csak biztonságosabb lesz a szigorú és átlátható követelményektől, meg attól, hogy a fű csak akkor kerülhet üzletekbe, ha a teszteken megfelel.”

A Meadow igyekszik a lean módszerrel nőni, amíg csak lehet, otthonról és kávéházakból dolgoznak, folyamatosan keresik az újabb befektetőket. Szintén nem áprilisi tréfa, hogy léteznek erre a témára specializált kockázati tőkések. Emily és Morgan Paxhia, egy testvérpár azért hozta létre a Poseidon Asset Management nevű alapot, mert a marihuána-fogyasztás a szemük láttára segített napról-napra a beteg édesanyjuknak. A testvérpár nagyszerűnek tartja a Meadow-t, kényelmes is, biztonságos is azoknak, akik fennakadás nélkül szeretnének gyógymarihuánához jutni. A startupnak már nincs más dolga, mint találni néhány hasonlóan progresszív befektetőt.