Német cégeknél tanulhatnak a jövő magyar munkásai

Szakmunkásképző, a kormány erősítené a szakképzést
Vágólapra másolva!
2018-ra 70 ezren tanulhatnak a duális szakképzésben.
Vágólapra másolva!

Szakképzési együttműködési megállapodást kötött a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK). A megállapodást Czomba Sándor munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár és Dale A. Martin, a kamara elnöke írta alá. A német-magyar kamara tagjai, mint Magyarország legfontosabb befektetői, érdekeltek egy jól működő szakképzési rendszer kialakításában, amely a fiatalok számára olyan alapos, a vállalati gyakorlatban szerzett képzést tesz lehetővé, amely sokkal jobb elhelyezkedési esélyeket biztosít számukra a munkaerőpiacon, mondta el Dale A. Martin.

Ne tehernek érezzék

Magyarországon a duális szakképzési rendszer 2012-ben indult 37 ezer tanuló részvételével, mára számuk meghaladja az 50 ezret, 2018 végére pedig 70 ezerre szeretnék növelni azok számát, akik tanulószerződés keretében vállalatoknál sajátítják el a szakmát, mondta Czomba Sándor. Szeretnék elérni azt, hogy a vállalatok ne tehernek érezzék a tanulók foglalkoztatását, hiszen ezáltal saját vállalkozásuk jövőjét is építik, tájékoztatott az államtitkár. Ahhoz, hogy megérje a vállalatoknak tanulókat foglalkoztatni megfelelő finanszírozás is szükséges, példaként említette a normatív támogatást és az ösztöndíjrendszert.

Átvállalják a fizetést

A kormány a tanulást követő elhelyezkedés segítése érdekében indította el azt a programot, amelynek keretében legfeljebb egy évig átvállalja a volt tanuló bruttó bérének és járulékainak 70-80-90 százalékát, ha a vállalat továbbfoglalkoztatja, mondta el Czomba Sándor.