Mol-ügy: marad a patthelyzet Horvátországban

Vágólapra másolva!
Horvátország ismét nyomást próbál gyakorolni a Molra. Először új részvényesi megállapodást javasoltak, majd pedig bírósági ítélet mondta ki, hogy a magyar cég manipulálta a tőkepiacot. Úgy tudjuk, a felek viszonyában a jövő februári, horvát parlamenti választás előtt nem lesz elmozdulás, de a Mol bármilyen egyeztetésre nyitott.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban tapasztalt horvát lépések a Mol pozícióját próbálták megtörni – értesült az Origo. Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter május 12-én azt javasolta a Molnak, hogy kössenek új részvényesi megállapodást a közösen birtokolt INA olajipari vállalatról.

Horvátország ismét bepróbálkozott a Molnál Forrás: MTI/Simó Endre

Ítélet és erőfitogtatás

A horvát legfelsőbb közigazgatási bíróság május 13-án helybenhagyta a horvát pénzügyi szervezetek állami felügyeletének piacfelügyeleti eljárásban hozott döntését. A döntés szerint a Mol Nyrt. 2010 végén és 2011 elején manipulálta a tőkepiacot, hogy megszerezze az INA részvényeit. A bíróság elutasította a magyar olajipari vállalatnak a határozat ellen benyújtott keresetét.

Nehéz a két eseményt egymástól teljesen függetlenül kezelni, és forrásunk szerint nem is lehet, mivel

Zágráb így próbál ismét nyomást gyakorolni a magyar cégre.

Úgy tudjuk, a Mol nem változtat a magatartásán, és a cégnél nem is tartják túlságosan komolynak a mostani horvát erőfitogtatást. Hivatalosan a cégcsoport csak annyit közölt, hogy ők nem manipuláltak.

A fő vita az INA fölötti irányítási jog körül van Forrás: MTI/Varga György

Marad a patthelyzet

Forrásunk is megerősítette, hogy a felek között továbbra is patthelyzet van, és

nem tudnak megállapodni alapvető dolgokról sem.

Úgy látja, a horvát államnak sem jó, hogy az INA veszteséges, mivel így az amúgy sem kirobbanó formában lévő gazdaság teljesítményét csak még lejjebb húzza. A befagyott viszonyt jól jellemzi, hogy utoljára tíz hónapja egyeztetett a horvát kormány és a Mol vezetése, de eredménye annak sem volt.

Zágráb jelenleg arra törekszik, hogy az energiavállalat irányításához is legyen hozzáférése.

Ivo Sanader, korábbi horvát miniszterelnök súlyos büntetést kapott Forrás: AFP/Hrvoje Polan

A Sanader-kártya

Forrásunk szerint a jövő februárban várható parlamenti választások után lehet változás a Mol és a horvát kormány viszonyában. De a képlet mégsem ennyire egyszerű. Jelenleg úgy néz ki, hogy a jobbközép Horvát Demokrata Közösség nyerné a voksolást, de előnye egyáltalán nem tetemes a most kormányzó baloldali szövetséggel szemben.

A választásig még viszonylag hosszú idő van hátra, így nagyon éles kampányra lehet számítani. Ennek során a szociáldemokraták minden bizonnyal előveszik az ellenzékkel szemben a Sanader-kártyát is, amellyel akár jelentős szavazói csoportokat is maguk mellé állíthatnak.

Először tíz évet kapott

Ivo Sanader a Horvát Demokrata Közösség színeiben 2003–2009 között volt Horvátország miniszterelnöke. Lemondását követően 2012 novemberében két korrupciós ügyben tíz év börtönre ítélték, majd ezt nyolc és fél évre csökkentették.

A jogerős döntés szerint kenőpénzt fogadott el az osztrák Hypo banktól egy állami kölcsönfelvétel tető alá hozásáért, majd évekkel később a Moltól is azért, hogy a magyar olajipari vállalat megszerezhesse az INA irányítási jogát.

Hernádi Zsolt ellen még zajlik a horvátországi eljárás Fotó: Bielik István - Origo

A Hernádi-szál

A horvát korrupció és szervezett bűnözés elleni ügyészség, az USKOK 2013-ban emelt vádat Hernádi Zsolt ellen. A vádhatóság szerint a Mol vezetője kenőpénzt adott Ivo Sanader kormányfőnek, hogy a Mol megszerezhesse az INA horvát olajipari vállalat irányítási jogát. A Mol és Hernádi Zsolt visszautasította a vádakat. A magyarországi Fővárosi Törvényszék a horváthoz hasonló ügyben korábban megszüntette az eljárást Hernádi Zsolt ellen. Zamecsnik Péter akkor úgy vélte, egy jogerős, felmentő ítélet arra kényszeríthetné a horvát hatóságokat, hogy ejtsék a korrupciós vádakat a Mol elnök-vezérigazgatója ellen.

Informátorunk szerint

egyértelműen Ivan Vrdoljak a Mol elleni hajsza legkeményebb hangadója.

A horvát gazdasági miniszter szándéka érthető, így próbálja biztosítani a helyét a következő parlamentben, és a választási eredmények kedvező alakulása esetén akár a kormányban is. Zoran Milanovic miniszterelnök már lényegesen kevesebbet beszél az Mol–INA-ügyről.

Nagy kérdés, hogy a jobbközép ellenzék hogyan reagál majd a támadásokra, de egyelőre úgy tűnik, a korábbi és leendő – legalábbis valószínűsíthető – kormánypárt inkább a viszony rendezésében érdekelt – fogalmazott forrásunk.

Úgy tudjuk, a Mol nem kíván megszabadulni az INA-ban lévő részesedésétől, mivel az jól szolgálja a cég közép-európai regionális törekvéseit. Ráadásul valószínűleg nem azt az árat kapná a részvényekért, mint amennyiért a 49,08 százalékos részesedést megszerezte a horvát vállalatban.