A gazdaság mérete gyengíti Budapest olimpiai esélyeit

Budapest 2024, PwC, megvalósíthatósági tanulmány, olimpia 2024,
Vágólapra másolva!
Rizikós vállalkozás a Dagály uszoda felhúzása, gondot okozhat az építőipar teljesítőképessége, a főváros közösségi közlekedésére pedig 600-700 milliárd forintot kellene költeni, írja az 1372 oldalas, a 2024-es budapesti olimpiarendezéshez készült megvalósíthatósági tanulmányra hivatkozva a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A lap szerint eddig a nyilvánosság csak a "meglehetősen bizakodó" vezetői összefoglalót ismerhette meg, ugyanis a kormány és a MOB szerint a Budapest gyengeségeire is rámutató teljes elemzés közzététele előnyhöz juttatná a riválisokat. A Népszabadság szerint „a máskülönben alapos, 1372 oldalas tanulmánynak épp a kockázatokat tartalmazó fejezete rendkívül esetleges”.

A hatoldalas, kockázatokat felsoroló táblázatból is idéznek néhányat:

  • megfelelő tapasztalatok nélkül nincs meg a kellő szakértelem a rendezéshez,
  • a korlátozott kapacitások és a szűk határidők miatt nőhetnek az építőipari árak,
  • alulbecsültek a költségek (vagy a bevétel lesz kisebb), és az árfolyamváltozás is drágíthatja a rendezést,
  • kicsi a magyar gazdaság,
  • sok infrastrukturális beruházásra van szükség,
  • a várható versenytársaknak erősebb a lobbiereje.

Az Origo értesülései szerint a több mint 1300 oldalas tanulmányt még a parlamenti vitanap előtt minden frakcióvezető megkapta, titoktartási nyilatkozat aláírása nélkül.

Az Origo munkatársának sem kellett titoktartási nyilatkozatot aláírnia.

Íme az 1372 oldalas tanulmány Forrás: Károly Gábor - Origo

Az Országgyűlés is megszavazta

A lap felidéz egy februári Ipsos közvélemény-kutatást is, amely szerint a lakosság 60 százaléka pártolná a pályázatot. Az Országgyűlés július 6-án fogadta el azt a határozatot, amely szerint

a parlament támogatja az ötkarikás játékok budapesti megrendezésének megpályázását.

A MOB közgyűlése júniusban szavazta meg, hogy Budapest pályázik, majd a Fővárosi Közgyűlés is úgy döntött, hogy támogatja a kezdeményezést.

A vizes vb-re épül az új uszoda

A Dagály uszoda a 2017-es vizes vb-re készül, és a kapacitása 16-17 ezres lesz – ahogy az olimpia alatt is ennyi lenne, majd utána ezt is lecsökkentenék 3500–4000-re.

Július elején Lázár János arról beszélt, hogy a pályázathoz készült hatástanulmány "80 százalékos készültségben van". A Miniszterelnökséget vezető miniszter szavait később pontosították, az Origo pedig elment megnézni, hogy valóban elkészült-e a tanulmány. A PWC a megbízást ez idáig valóban csak 80 százalékig teljesítette, ugyanis a cég megbízása alapján októberre készítik el a tanulmányhoz kapcsolódó pályázati kérdőív első tervezetét.