Elkerüli Kínát a sztárbefektető

kína, tőzsdepánik, válság, pánik, tőzsde
Bajban vannak a befektetők.
Vágólapra másolva!
Inkább Kína szomszédainál és a speciális helyzetben lévő Makaóban vásárol részvényeket Marc Faber. Szerinte a kínai gazdaság nagy bajban van, a részvénypiaci pánik pedig ennek tünete.
Vágólapra másolva!

"Akkor vásárolok, amikor a piacok alulértékeltek és vonzóak. Szerintem a kínai tőzsdék most nem vonzóak, úgyhogy én inkább távol maradok tőlük" - mondta Marc Faber, svájci születésű amerikai befektető a CNBC hírtelevíziónak.

Szerinte most inkább vietnami részvényeket, valamint a Hongkongban listázott makaói kaszinók papírjait érdemes vásárolni.

Kínában utoljára egy éve volt érdemes vásárolni - mondja tényszerűen a befektetési szakember.

Valóban: az akkori állapothoz képest a Shanghai Composite index most 90 százalékkal magasabban áll, ami még akkor is szépen mutat, ha alig egy hónapja még 150 százalékos éves árfolyamnövekedést lehetett látni. (Az elmúlt hetekben komoly pánik alakult ki a kínai tőzsdéken. A pánik okairól és az állami hatóságok árfolyamesés elleni küzdelmeiről itt írtunk részletesen.)

A makaói kaszinók vonzzák a szerencsejátékosokat Forrás: PHILIPPE LOPEZ/AFP/GETTY IMAGES

Vágyálmok

Faber nem bízik a kínai gazdaság egészében sem. Az ország vezetői az idei évre 7 százalékos GDP-emelkedést várnak, de a befektető szerint ez csupán "vágyálom". (Szerdán jönnek a második negyedévről szóló adatok, elemzők pedig azt várják, hogy a növekedés mértéke az első negyedévi 7 százalék alá esett. Egyébként már a hét százalékos bővülés is a leggyengébb, ami a 2008-as válság óta mértek Kínában.)

Az ausztrál pénzügyminiszter nemrég azt mondta, hogy Kína gazdasága 6,75 százalékkal nő majd. Ez álom, ebből nem lesz semmi. A kínai kormány publikál majd talán valami ehhez közeli adatot, de

a valóság az, hogy a kínai gazdaság nagyon-nagyon lelassult, a valós növekedés 5 százalék alatt lehet

- fogalmazott Faber.

Marc Faber pesszimista Kínával kapcsolatban. Forrás: CNBC

Nem baj, van másik!

Hiába gyengélkedik Kína, a régióban találni jó lehetőségeket Faber szerint is. Vietnam például "messze kiemelkedik" a többi közül. A részvényárfolyamok ott 16 százalékkal vannak magasabban, mint egy éve, a gazdaság jól teljesít, a részvények árazása pedig figyelemre méltóan alacsony.

- mondta a befektető, arra célozva, hogy a jelenleginél is jobb ütemű emelkedés jöhet. Emlékeztetőül: Kínában egy év alatt 150 százalékot nőttek az árfolyamok.

A makaói kaszinórészvényekről azt gondolja, hogy mostanra csökkent annyira alacsonyra az áruk, hogy már érdemes venni őket.

Elképzelhető viszont, hogy lesznek ezek a papírok még olcsóbbak is

- figyelmeztetett Faber.

A Shanghai Composite index árfolyammozgása az elmúlt egy évben Forrás: Investing.com

Lejtmenet

Faber nem ért tehát egyet Mark Mobius véleményével. A Templeton Emerging Markets októberben távozó elnöke szerint Kínában érdemes lesz hamarosan bevásárolni. Múlt héten blogjában írta azt, hogy nincs még ugyan vége a tőzsdepániknak Kínában, de az ilyen típusú visszaesések általában rövid ideig tartanak a piacokon.

A Templeton vezéréhez hasonlóan a Goldman Sachs vezető elemzője is úgy látja, hogy hamarosan véget ér a kínai pánik. Timothy Moe a CNBC-nek már konkrét időpontot is mondott: szerinte egy, maximum két héten belül elérik a mélypontot a részvényárfolyamok, onnantól pedig jöhet az emelkedés.

A Shanghai Composite az elmúlt két hétben tapasztalt 30 százalékos zuhanás után múlt pénteken körülbelül 5 százalékkal nőtt, hétfőn 2,4 százalékos emelkedést produkált, míg a keddi kereskedés során már megint 1,1 százalékos csökkenéssel zárta a napot.