Beindította a pénzszivattyút az Amazon-vezér

amazon
Jeff Bezos
Vágólapra másolva!
Soha nem keresett még ennyi pénzt egyetlen eladási hullámmal. Nagyon jól időzítette a kiárusítást.
Vágólapra másolva!

Nagyon sok pénzt, kis híhán 532 millió dollárt (152 milliárd forintot) keresett az Amazon.com online áruház vezérigazgatója azzal, hogy a héten már egymillió részvényt adott el. Jeff Bezos még sosem szabadult meg ilyen értékű részvénycsomagtól - írja a Business Insider, amelyben egyébként Bezos szintén tulajdonos.

Jó időzítés

A cégvezér évente legalább egyszer csinál egy hasonlóan nagy méretű kiárusítást. Tavaly februárban szintén eladott egymillió darab részvényt, azok akkor 351 millió dollárt értek összesen. 2010 májusában 2 millió darab papírt adott el, 265 millió dollárt keresve.

Bezos 83 millió Amazon-részvényt még mindig birtokol, ez 18 százaléka a teljes állománynak.

A mostani nagy részvénykisöprést a legjobb pillanatban indította el az Amazon-vezér. Két hete a piaci szereplőket is meglepte az Amazon második negyedéves gyorsjelentése, mert a várt részvényenként 13 centes veszteséggel szemben 19 centes profitról jelentett a társaság. A jó teljesítmény mögött elsősorban az Amazon Web Services szolgáltató ágazata állt, ahol 81 százalékos bevétel növekedést és több, mint az ötszörösére ugró üzemi eredményt könyvelhettek el.

Jeff Bezos idén is szép summához jutott az Amazon részvények szárnyalásának köszönhetően Forrás: Europress / Getty

Akkor a remek eredmény hatására kilőtt az Amazon árfolyama a piaczárás utáni kereskedésben, a kurzus 17 százalékot erősödött és egészen az 565 dolláros új történelmi csúcsig menetelt. Így január elejétől nézve már 80 százalékos menetelés volt a részvény mögött, azóta kicsit visszacsúszott az Amazon árfolyama (szerda délután 534 dollár körül mozog).

Az elsők közé repült

A nagy árfolyamugrás vélhetően sokakat boldoggá tett, de a legboldogabb ember a cég alapítója, vezetője és legnagyobb tulajdonosa, Jeff Bezos lehetett.

Az ő részvénycsomagjának értéke közel 7 milliárd dollárral (azaz kb. 2 ezer milliárd forint) ért többet a legutóbbi árfolyamrobbanásnak köszönhetően.

Az alábbi grafikonon is jól látszik, hogy még az elmúlt évekhez képest is nagyon beindult a cég szekere.

Az Amazon részvények árfolyammozgása 2006 óta Forrás: Investing.com, Investor.hu

Az egymást követő jó gyorsjelentések a vállalat értékét is jelentősen megdobták, jelenleg már 252 millárdos cégérték szerepel az Amazon neve mellett, ami Magyarország éves GDP-jének durván kétszerese. Ez már egészen tekintélyes szám, és az S&P 500 tőzsdeindex tagjai között is egyre rangosabb helyet követel magának piaci érték alapján (most lépett előre a 11. helyre), hisz olyan szereplők vannak most előtte, mint a Facebook (270 milliárd), a General Electric (263 milliárd), illetve a JP Morgan (255 milliárd) nagybank elé került. Az e-kereskedelmi óriás piaci értéke már nagyobb, mint az USA-ban mamuttá nőtt, klasszikus hipermarketeket üzemeltető hálózaté, a Walmarté.