Egyre jobban félnek a vállalatok a tőzsdei bevezetéstől

tőzsde befektetés részvény trend bika medve bull bear
Vágólapra másolva!
Az idei piaci turbulenciák az amerikai tőzsdei bevezetéseknek is keményen odacsaptak. A jelenlegi várakozások szerint az év végére hússzal kevesebb vállalat vezetheti be részvényeit a börzére, mint azt a múlt hónapban várták. Ráadásul a tőke is egyre kevésbé rajong az újonnan debütáló céges sztorikért.
Vágólapra másolva!

Az év végéig összesen mintegy 180 tőzsdei bevezetést (IPO) hajthatnak végre vállalatok az Egyesült Államokban, szemben a szeptemberben várt kétszázas értékkel – mondta a CNBC-nek Kathleen Smith, az IPO-kra fókuszáló kutató és befektetési vállalat, Renaissance Capital elnöke. Hozzátette, tavaly összesen 275 üzlet valósult meg.

A helyzet még súlyosabb, ha a technológiai szektort nézzük.

Mindössze 17 tech cég ment tőzsdére idén, és összesen 65 vonta vissza az IPO-ját

– hangsúlyozták a Renaissance-nál. Ez a legmagasabb szám 2012 óta.

Ráadásul az sem valószínű, hogy felpörögne a piac – tette hozzá David Menlow, az IPO Financial Network elnöke. Hozzátette, az üzletek szűkössége túlárazásokhoz vezetett 2015-ben, melyek után sok befektetőnek ki kellett ábrándulnia.

Növekvő aggodalmak

Miközben az IPO-piac - egységes csoportként - felülteljesítő volt a szélesebb piaccal szemben az év első felében, amióta a kínai gazdasággal kapcsolatos aggodalmak felpörgették a piaci turbulenciákat, már alultejesítettek más részvényekkel szemben. Éppen ezért a közeljövőben tőzsdére lépést fontolgató cégek számára igen nehéz a helyzet, ha ilyen módon szeretnének tőkét bevonni.

A trendet jól mutatja, hogy az október 2-án véget érő hét igencsak tipikus volt. Összesen 11 vállalat tervezett tőzsdére lépni, de ebből csak öt valósult meg. Ezen öt esetében pedig az árak átlagosan 27 százalékkal maradtak el az előzetesen jelzett tartomány középső értékétől – mondta Smith. Ráadásul még így sem sikerült a tipikus első napos IPO-rajongást behúzni, mivel átlagosan 0,4 százalékot süllyedtek a kezdeti kereskedés során.

Az eddigi 141 idei IPO-ból egyébként 38 papír debütált negatív teljesítménnyel.

Az S&P500 index és a Renaissance IPO ETF indexének relatív teljesítménye az elmúlt egy évben (SP500: 7,61%, IPO index: 0,76%) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A divat sem segít

Az sem mellékes, hogy még az igazán sztárolt IPO-k sem igazán jönnek össze. A múlt héten ment például tőzsdére a Szilícium-völgy egyik üdvöskéje, a flash adattárolással foglalkozó Pure Storage, melyet amellett, hogy gyorsan növekszik és nem termel profitot, tavaly nyáron 3 milliárd dollárra értékeltek. A vállalat részvényenkénti 17 dolláros IPO ára éppen a közepébe talált a korábban jelzett árskálának. Mindazonáltal a szerdai tőzsdére lépés után a papír csütörtökön már elérte a 15,50 dollárt is, és a hetet is az IPO ár alatt fejezte be.

A harmadik negyedévben

a tőzsdére lépett cégek átlagosan 19 százalékot estek a kezdeti felpattanás után,

és a vállalatok 87 százaléka szenvedett el csökkenést, miután elült a por – emeli ki a Renaissance. A harmadik negyedéves 27 IPO-t lebonyolító társaság közül mindössze 14 állt az IPO ára fölött szeptember 30-án.

A jelenség mögött részben az áll – hangsúlyozza Smith –, hogy a kevésbé kifinomult befektetők, akik ártól függetlenül azonnal rámentek a divatos papírokra, egyre inkább kivonultak erről a piacról. Napjainkban egyre fontosabb a befektetői pszichológia, és ezek a tőkések sokkal kevésbé tolerálják a kockázatot – tette hozzá.