Tovább dúl a gigászok felvásárlási csatája

sör sörgyártás SABMiller AB InBev
A pint glass of beer with the logo of Meantime, a London based craft brewing company stands at the bar of a pub in London on May 15, 2015. SAB Miller, the world’s second-biggest brewer announced today its purchase of Meantime brewery to give it a foot hold in the growing sector of craft brewers. AFP PHOTO / JUSTIN TALLIS
Vágólapra másolva!
Nem csillapodnak a kedélyek a világ két legnagyobb sörgyártójának egyesülésével kapcsolatban, miután a folyamatos visszautasítások után szerda reggel 42,15 fontra emelte az SAB Miller részvényeire tett vételi ajánlatát az Anheuser-Busch InBev. 
Vágólapra másolva!

Tovább dúl a világ két legnagyobb sörgyártója közötti felvásárlási csata. Miután az SABMiller már két kosarat is adott a belga sörgyártó óriásnak, az AB InBev-nek, szerda reggel az újra megerősítette vételi szándékát egy megemelt ajánlat képében: a korábbi 38, illetve 40 fontos részvényenkénti felvásárlási árat most 42,25 fontra emelte, ráadásul készpénzben fizetne - írja a CNBC.

A készpénzes ajánlat a legutolsó, szeptember 15-ei ajánlathoz képest 44 százalékos prémiumot jelent (az SABMiller papírok akkor 29,34 fonton zártak).

Az SABMiller legnagyobb tulajdonosa, az Altria (27 százalékos részesedés) már jelezte, kész elfogadni az ajánlatot.

Az SABMiller a világ második legnagyobb sörgyártójának számít az értékesítési árbevétel alapján, és olyan márkák tartoznak hozzá, mint a Peroni, Grolsch és a Pilsner Urquell (de a magyar Dreher is). Az AB Inbev-hez pedig olyan brandek tartoznak, mint a Budweiser, Stella Artois, Beck's.

Az SABMiller részvényeinek árfolyama 2,5-3 százalék közötti pluszban mozog a szerda reggeli londoni kereskedésben 37,10 font környékén.

Az SABMiller részvényeinek árfolyammozgása a londoni tőzsdén év eleje óta Forrás: Investing.com

Több mint 100 milliárd dollárt is fizethet az AB InBev

A mostani ajánlat fényében több mint 100 milliárd dollárt is fizethet az AB InBev az SABMiller-ért, figyelembe véve a célpont hitelállományát is. A világ legnagyobb sörgyártója 70 milliárd dolláros hitelt venne fel az SABMiller felvásárlásához.

Ha létrejön a tranzakció, akkor az bőven benne lenne minden idők tíz legnagyobb felvásárlása között.

A mostani árazások szerint a közös cég piaci értéke akár 270 milliárd dollár (az éves magyar GDP kétszerese) is lehet. Az egyesült cég erős jelenléttel bírhatna a feltörekvő piacokon, hisz az AB InBev jó pozíciókkal rendelkezik Dél-Amerikában, míg az SABMiller Afrika-szerte értékesít, de az amerikai piacon akár 70 százalékos részesedést is elérhetné. Éppen ezért szinte biztos, hogy a versenyfelügyeleti hatóságoknak is lesz egy-két szava az egyesüléshez.