Vasárnapi boltzár: 1500 ember vesztette el az állását

vasárnapi zárva tartás, bolt, üzlet, vasárnap, nyitva tartás
Vágólapra másolva!
A március közepén indított vasárnapi boltzár nyomán szeptember végére ezerötszáz fővel csökkent az alkalmazottak száma a bolti, áruházi kiskereskedelemben. Ez akár végleges mérlegnek is tekinthető a nagyságrendet nézve, bár karácsonykor bizonyára többen fognak dolgozni a pultok, pénztárak mögött, mint szeptemberben - írja a Blokkk.com.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal foglalkoztatási és az alkalmazottak létszámára vonatkozó adatai egyaránt azt támasztják alá, hogy a vasárnapi boltzár hatására év közben közel ezerötszáz fővel csökkent a létszám a boltokban, áruházakban.

Ez jóval kisebb szám annál, mint amit a boltzár ellenzői előrevetítettek, hiszen 15-20 ezer fős leépítésekkel számoltak.

A számokból azért az is kitűnik, hogy az évközi forgalombővülést nem követte létszámváltozás, hiszen a kiskereskedelmi forgalom megháromszorozódott február és szeptember között.

A forgalom milliárd forintban értendő Forrás: KSH

Két alapvető oka lehet annak, hogy a létszámcsökkenés végül így alakult. Az egyik, hogy a nagyáruházak meghosszabbították a hétköznapi nyitvatartási időt. További ok, hogy az online pénztárgép rendszer a több nyugtaadás mellett az alkalmazottak bejelentésére is rákényszerítette a korábbi ügyeskedőket, 5 ezer fővel ugrott meg a létszám a kiskereskedelemben 2015. elejére a 2014. évi átlaghoz képest - írja a Blokkk.com.