Elhunyt a magyar startupközösség meghatározó alakja

Záboji B. Péter magyar startup vállalkozó
Vágólapra másolva!
Tragikus hirtelenséggel elhunyt Záboji B. Péter, aki sokat tett a hazai startupközösség és vállalkozói mentalitás fejlesztéséért. A magyar állam 2014-ben Magyar Érdemrend Lovagkereszttel tüntette ki.
Vágólapra másolva!

Július 3-án tragikus hirtelenséggel elhunyt Záboji B. Péter, a magyar startupok nemzetközi hírű mentora – tette közzé kollégája, Csermely Péter személyes Facebook-oldalán szombaton. "Péter nemcsak a fiatal tehetséges vállalkozók soha nem nyugvó jó-szelleme volt, nemcsak példátlanul energikus és tehetséges vállalkozó volt saját maga is, hanem – legelsősorban – egy igazi úri Ember volt” − írta. Igazi közösségformáló emberként és innovátorként tartották számon barátai és kollégái. Főképp azon dolgozott, hogy Magyarországon is népszerűvé tegye a vállalkozói létformát.

Záboji B. Péter mindig biztatta a fiatalokat, hogy vállalkozzanak Forrás: Design Terminál

A lovagkeresztes vállalkozó

Utolsó éveiben azzal foglalkozott, hogy a startupok működése és dinamikája hogyan vihető át a nagyvállalatok életébe. Idén májusban legújabb vállalkozása, a CX-Ray Inc. vezérigazgatójaként lépett színpadra a Magyar Innovációs TechShow-n. 2014. március 15-én megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést a vállalkozói kultúra magyarországi térnyerésért tett munkájáért. Ugyanebben az évben jelent meg saját könyve Startup, felnőtteknek! - Az entrepreneurship szelleme és a vállalkozói szemlélet címmel.

Németországban nőtt fel

Záboji gyerekként emigrált Németországba szüleivel 1956-ban. Bajorországban járt gimnáziumba, amelynek honlapja szerint 1963-ban érettségizett. MBA-t végzett a világ egyik legnevesebb gazdasági iskolájában, az INSEAD-ban, ahol később oktatott is. Nemzetközi menedzsment karriert futott be a Siemensnél, majd sorozatos vállalkozó lett. 2005-ben létrehozta az European Entrepreneurship Foundation-t (EEF), amely akcelerátor kurzusaival lett ismert Nyugat-Európában és Budapesten is. Éveken át havonta megszervezte a First Monday nevű eseményeket, ahol hazai tehetségek, vállalkozók és befektetők találkoztak, és üzleti partnerségek jöttek létre.