Új válságra készülnek a befektetők

tőzsde bróker kereskedés részvény trader Frankfurt
Vágólapra másolva!
A 2008-as Lehman-csőd óta nem tartottak annyi készpénzt az alapkezelők, mint most, és nem részvényt vesznek, hanem biztosítást, árfolyamcsökkenés esetére. A gazdasági növekedésbe vetett bizalom is visszaesett, Kínától pedig nagyon félnek.
Vágólapra másolva!

Félnek az alapkezelők: megijesztette őket a kínai tőzsdepánik és a görögök eurózóna-tagságának esetleges megszűnését követő válság rémképe. Szerintük ezek a fejlemények komolyan fenyegetik a világgazdaság növekedési lehetőségeit. A félelem egyik konkrét jele, hogy a portfóliómenedzserek elég sok készpénzt tartanak - ahelyett, hogy mondjuk részvénybe fektetnék tőkéjüket.

Fő a biztonság

A Bank of America Merrill Lynch havonta megkérdezi a portfóliómenedzsereket, hogy miben tartják a pénzüket. A legutóbbi alkalommal az derült ki, hogy a befektetőknél lévő készpénzállomány 5,5 százalékra nőtt. Idén még nem ment 4,5 százalék alá ez az arány.

Ennyi készpénz utoljára akkor volt a befektetőknél, amikor 2008 őszén csődbe ment a Lehman Brothers bankház az Egyesült Államokban,

elindítva az utóbbi évek legnagyobb pénzügyi-gazdasági válságát a fejlett világban.

Régen volt ennyi készpénz a befektetők zsebében. Forrás: Marketwatch

Az alapkezelők 2008 februárja óta nem kötöttek annyi biztosítást sem, mint amennyit most. A befektetők a részvényárfolyamok zuhanásából eredő károkat kívánják így kivédeni - jellemzően három hónapos időtávra érvényesek ezek a biztosítások.

Kína a fő kockázat

Ezekből a jelekből már látszik, hogy a befektetők jövőbe vetett bizalma is nagyot esett. Júniusban még a 149 megkérdezett portfóliómenedzser 55 százaléka mondta azt, hogy a következő egy évben növekedni tud a világgazdaság, ebben a hónapban viszont már csak 42 százalékuk gondolta ezt. A válaszadók szerint Kína jelenti a legnagyobb kockázatot:

62 százalékuk várja azt, hogy a távol-keleti ország gazdasága lassulni fog egy év alatt.

A befektetők három konkrét dologtól félnek nagyon: az egyik, hogy az eurozóna szétesik. A másik két félelmük Kínával kapcsolatos - nagyon tartanak egy országos csődhullámtól, illetve attól, hogy a részvényárfolyamok zuhanása még a mostaninál is durvább lesz.