Megszavazta a görög parlament a mentőcsomagot

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója és Jánisz Varufákisz volt görög pénzügyminiszter
Vágólapra másolva!
Hajnali három óta vitáztak a mentőcsomagról, a kormányzó Sziriza képviselőinek jelentős része nem is szavazta meg, de végül mégis átment a görög parlamenten.
Vágólapra másolva!

A görög parlament reggel elfogadta az Aléxisz Cíprasz által is támogatott, három évre kapott, 84-86 milliárd eurós EU-s hitelt. A miniszterelnök korábban azt mondta, a mentőcsomagra mindenképp szükség van a fizetőképesség megőrzéséhez, egy áthidaló kölcsön csak azt jelentené, hogy "a gazdaság visszazuhan a végtelen válságba".

Cíprasz korábban ellenezte

Athén 2010 óta harmadszor kap hasonló mentőövet. Enélkül Görögország fizetésképtelenné válna, és nem tudná törleszteni 3,2 milliárd eurós hitelrészletét az Európai Központi Banknak. A kifizetés augusztus 20-án lenne aktuális, azonban a mentőcsomagot még hét euróövezeti tagország parlamentjének, köztük a német Bundestagnak is jóvá kell hagynia.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója és Jánisz Varufákisz volt görög pénzügyminiszter Forrás: AFP/Getty Images

A görög parlament ülésén a Sziriza képviselői megosztottak voltak, közel negyven képviselő, a párt balszárnya nem szavazta meg az indítványt. A mentőcsomagot az ellenzék támogatásával fogadták el, a korábbi kormánypárt, a jobboldali Új Demokrácia képviselői is a javaslat mellett szavaztak. Korábban ez a párt hasonló mentőcsomagot fogadott el, a feltételül kért megszorító intézkedésekkel együtt, amelyeket akkor a Sziriza ellenzett. Ezt a vita során a párt vezetője, Vangelisz Meimarakisz Cíprasz szemére is vetette.

Időhúzásra játszottak

A görög parlament helyi idő szerint nagyjából hajnali 3 órakor kezdte meg a mentőcsomag vitáját, mivel a kormánynak péntek délutánig már a parlament által jóváhagyott csomagot kell az euróövezeti pénzügyminiszterek csoportja, az Eurogroup elé terjesztenie. A csomagot ellenzők ezért a vita elhúzásával próbálkoztak, azonban nem jártak sikerrel, reggel kilenc óra után a parlament végül elfogadta a csomagot.