Nyereségesebbek a cégek, ha nő is van a vezetők között

Vágólapra másolva!
A magyaror cégvezetők 32 százaléka nő, a cégtulajdonosok között pedig még nagyobb a hölgyek aránya - áll a Bisnode nőnap alkalmából készült elemzésében.
Vágólapra másolva!

A cégméret csökkenésével arányosan nő a nők aránya a hazai vállalatok vezetőségében: míg a legkisebb vállalatok döntéshozóinak 35 százaléka nő, addig a nagyvállalatok vezetői között mindössze 15 százaléknyi nőt találunk.

Jobban teljesítenek

Pedig a statisztika egyértelműen azt mutatja, hogy jobban megy a cégeknek, ha azt vegyesen irányítják férfiak és nők: az ilyen vállalatok tőkemegtérülési mutatója ugyanis 25 százalék, szemben a kizárólag férfiak által irányított cégek 9 százalékos adatával.

A tulajdonosok között is

A cégtulajdonosokat tekintve hasonló a kép, mint a vezetők esetében, igaz, kicsit magasabb arányokkal. Országosan 40 százalék a női cégtulajdonosok aránya, ám a 250 fő feletti cégeknél itt is jóval átlag alatti adatot (28%) kapunk.

A közelmúltban írtunk arról, hogy a nők menedzsmentben betöltött szerepe nemcsak a vállalat jövedelmezőségére, hanem annak az etikus magatartására is komoly hatással van.