Egyelőre örülnek az elemzők Cameron győzelmének

Broomhouse, 2015. május 7.
Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője, miután leadta szavazatát egy broomhouse-i szavazóhelyiségben 2015. május 7-én, a brit parlamenti választások napján. (MTI/EPA/Robert Perry)
Broomhouse, 2015. május 7. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője, miután leadta szavazatát egy broomhouse-i szavazóhelyiségben 2015. május 7-én, a brit parlamenti választások napján. (MTI/EPA/Robert Perry)
Vágólapra másolva!
"Meglepően piacbarát" a brit választások eredménye Londoni elemzők szerint, mint írják, a stabil konzervatív többség megszüntetheti a piaci bizonytalanságot.
Vágólapra másolva!

A Capital Economics az MTI-n is megjelent közleménye szerint bár a konzervatívok a következő parlament idején elveszíthetik szerény többségüket, mégis, a választási eredmény messze egyértelműbb az előrejelzések alapján vártnál, és lehetővé teszi egy "zűrzavarba fulladó" kényszerű koalíció elkerülését.

Visszaüthet a Britexit

A képet némileg árnyalja, hogy az újonnan megválasztott kormányfő, David Cameron bejelentette, népszavazást írna ki arról, hogy Nagy-Britannia kilépjen-e az EU-ból. A Capital Economics szerint a beruházások például megszenvedhetik azt a bizonytalanságot, amely a konzervatívok által a brit EU-tagságról két éven belül tervezett népszavazásig tartó időszakban várható - hangsúlyozta az elemző.

David Cameron brit miniszterelnök és felesége szavazás után Forrás: AFP/Leon Neal

Egy másik brit elemzőcég, a Moody's korábban szintén foglalkozott a brit kilépés lehetőségével. Szerintük a brit gazdaság kilátásait ronthatja a kilépés, hiszen a szigetországba rendkívül sok befektető érkezik az EU más tagállamaibó, a közvetlen külföldi befektetések 19 százaléka ide irányul.

Megszűnhet Britannia hídszerepe

Ezt a tőkebeáramlást súlyosan érintheti a brit kilépés. Emellett Nagy-Britannia az az ország, amelyen keresztül az amerikai áruk jó része beérkezik az EU-ba, és a kilépéssel gyengülne az ország hídszerepe is, vagyis visszaesne a kereskedelmi forgalom, az ezzel foglalkozó cégek hozama és az amerikai tőkebeáramlás is.

Az elemzők szerint a kilépés összességében gyengítené a brit gazdaságot. Már rövid távon is fennakadásokat okozhatna a tőkebeáramlásban, ha felerősödnének a Brexittel kapcsolatos várakozások, és ez növelné a brit befektetési eszközök hozamát, gyengítve egyben a fontot is - írják.

Broomhouse, 2015. május 7. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skót Nemzeti Párt vezetője, Forrás: MTI/EPA/Robert Perry

Tarolt a Skót Nemzeti Párt

Szintén destabilizáló tényező lehet a skót függetlenségi mozgalom. A tavalyi, sikertelen skót függetlenségi népszavazás érezhetően rontotta Nagy-Britannia államadós-kockázatának piaci megítélését. A mostani választásokon Skóciában egy kivételével minden mandátumot megszerzett a függetlenség mellett elkötelezett Skót Nemzeti Párt, így minden korábbinál több, közel 56 képviselőt küldhet a brit parlamentbe.