Ez már egyre durvább

durva veszély kockázat hangulat félelem befektetés tőzsde
Vágólapra másolva!
Ma is folytatódott az irányadó német állampapírok hozamemelkedése, ráadásul a 10 éves lejáraton 22 százalékkal magasabban járnak a jegyzések, mint a tegnapi záróárak.
Vágólapra másolva!

Drámai emelkedéssel indult a június az európai kötvénypiacokon, hisz

három nap alatt például több mint 80 százalékkal forog magasabb szinten a német 10 éves állampapír hozama.

A mostani 88 bázispontos szint tavaly októberi szinteknek felel meg, azaz közel nyolchavi csúcsra száguldott az árfolyam.

A német 10 éves állampapír hozamának alakulása az elmúlt egy évben Forrás: Stooq.com, Investor.hu

Draghi szavai is fűtik a mozgást

A szerda délután fél 3-kor tartott EKB sajtótájékoztatón Mario Draghi azt mondta, hogy egyre több jel mutat arra, hogy Európa gazdasága végre a fellendülés útjára lép, köszönhetően a jegybank által is végrehajtott intézkedéseknek.

Megerősítette, hogy továbbra is jövő szeptemberig kívánja fenntartani eszközvásárlási programját az Európai Központi Bank, vagy legalább addig, amíg szignifikánsan el nem érik a jegybank által megjelölt 2 százalékos inflációs célt. Ez a kommentár megmozgathatta a piaci szereplők fantáziáját, hisz az eddigi kommunikációban nem szerepelt az, hogy akár előbb is elzárnák a pénzpumpát.

Minden eszköz megérzi a mozgást

Nem csak a német, hanem más fejlett országok kötvényeinek hozama is emelkedik. Az alábbi ábrán jól látható, hogy mekkora százalékos elmozdulást mutattak a fontosabb 10 éves állampapírok hozamai az elmúlt három napban.

A német, amerikai, brit, spanyol, olasz és francia 10 éves állampapírok hozamának százalékos elmozdulása az elmúlt 3 napban Forrás: Stooq.com, Investor.hu

Ez más eszközosztályokat sem hagy érintetlenül, hisz például az euró is újra az erő jeleit mutatja (3,4 százalékot erősödött a dollárral szemben a hétfői mélypont óta) a növekvő hozamkörnyezetnek köszönhetően. Így viszont a feltörekvő piaci devizák is eladási hullámokkal nézhetnek szembe.

A részvénypiacokat rövid távon lehet, hogy negatívan érinti a változás, de aztán - átértékelve a helyzetet - a befektetők rájöhetnek, hogy Európa gazdasági motorjának felpörgése a vállalatoknak is jó lesz, ami pedig beépül majd az árazásokba is. A növekvő olajárak pedig az inflációt fogják helyre tenni, messze magunk mögött hagyva az elmúlt időszakot jellemző deflációs parát.

Az európai kötvények hozamemelkedése az eurót is fűti. (EURUSD napos árfolyamgrafikon) Forrás: Investing.com, Investor.hu