Harmincszázalékos fizetésemelés júliustól

2015.06.30. 09:50

Fizetésük csaknem egyharmadát kapják meg pluszban a honvédelmi és rendvédelmi dolgozók. Az emelés július 1-jétől érvényes, tehát a katonák és a rendőrök először augusztusban kapnak emelt összeget. Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók fizetése is emelkedik július1-jétől, a diákhitel kamata pedig alacsonyabb lesz. A szocpol helyébe lépő csokot a korábbinál többféle lakás vásárlására lehet majd igénybe venni, igaz, milliókhoz csak a drágább otthont vásárlók juthatnak majd.

Örülhetnek a rendőrök és a katonák: harmincszázalékos fizetésemelést kapnak július elsejétől, így már augusztusban ennyivel több alapbért kapnak. 

Csak öt pótlék marad

A honvédelmi és rendvédelmi dolgozók egyszerűbben eligazodhatnak majd a fizetési elszámolón is, a korábbi harmincféle pótlékból ugyanis csak öt marad. Kontrát Károly belügyi államtitkár nemrég arról beszélt, hogy egy járőr 70 ezer forinttal több fizetést vihet haza már augusztusban. Annak sem kell aggódnia, aki eddig sok pótlékot kapott, mert a kieső pénzek nagy része beépül az eddigi fizetésébe. A rendőrségnél és a katonaságnál szolgálatot teljesítők jövőre is jól járnak – 2016. január 1-jétől a most megemelt bérük évente 5-5 százalékkal nő majd.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tisztavató ünnepsége a budai VárbanForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Máshogy nő

Máshogy kapnak fizetésemelést az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók, nekik ugyanis nem az alapfizetésük nő majd, hanem az arra pluszként rakódó mozgóbér, amit a túlóra és ügyelet után kapnak a területen dolgozók. A bérkiegészítés egyébként még 2012-ben megtörtént, most csak annyi a változás, hogy az akkori emelés beépül az alapbérbe, így áttételesen növeli a fizetéseket: az visz haza több pénzt, aki például többet túlórázik.  Az emelésre az Egészségbiztosítási Alap céltartalékából lesz pénze a kormánynak, innen 5,3 milliárd forintot vesznek majd ki. 

Vérvétel a nyíregyházi kórházbanForrás: MTI/Balázs Attila

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár korábban azt mondta, hogy a változás 43 ezer szakdolgozót és 18 ezer orvost érint majd – az ápolók, asszisztensek és más szakdolgozók átlagosan bruttó 10-15 ezer forinttal kapnak majd többet, az orvosok átlaga 20-25 ezer forint plusz lesz. Az emelésről még májusban kezdődtek meg az egyeztetések

Olcsóbb, drágább

Ha már egészségügy, akkor érdemes beszélni a gyógyszerárakról is, ugyanis nem biztos, hogy mindenki jól jár. Körülbelül kétszáz támogatott gyógyszer lesz olcsóbb (az OEP korábbi közlése szerint átlagosan 6,5 százalékkal), viszont majdnem 350 készítményért többet kell majd fizetni, átlagosan 3,3 százalékkal. Az árváltozással érintett gyógyszerek között vannak gyulladáscsökkentők, vércukorszint- és vérnyomáscsökkentők, antibiotikumok és urológiai szerek is. 

Szocpol helyett

Nem biztos, hogy mindenki pénzhez jut majd a szocpolt felváltó Csok július 1-jei bevezetésének köszönhetően sem. Igaz ugyan, hogy többféle lakásra lehet majd pénzt kérni a Családok Otthonteremtési Kedvezménye néven szerdán induló kormányprogramnak köszönhetően, mert bekerültek a rendszerbe a használt lakások is, jól viszont csak a drága otthont vásárlók járnak majd. A lakásnak ugyanis jó energiatanúsítvánnyal kell rendelkeznie, hogy sok állami támogatást lehessen felvenni a megvásárlására: a szigeteléseknek rendben kell lenniük, hogy a lakók ne az utcát fűtsék, de például az sem mindegy, hogy energiatakarékos csapok vannak-e beszerelve, vagy sem. Az ilyen lakások drágábbak. 

A Duna House felmérése azt mutatja, hogy a vásárlók egyelőre nem igazán érdeklődnek az energiatakarékos lakások iránt. Az ingatlanközvetítő cég adatai szerint országosan nagyjából minden harmadik megvásárolt ingatlan gyengébb műszaki állapotban volt. 

Beindul a lakáspiac?Forrás: Thinkstock

Egy gyerek után is

Az sem mindegy, hogy hány gyermek él a támogatásra pályázó családban. Aki négy gyermeket vállal, és legalább 70 négyzetméter alapterületű lakásba költözik, 1,6 milliót kaphat, akinek csak egy gyereke van, ugyanekkora lakás vásárlására csak 600 ezer forintot. Az alapösszeg 500 ezer forint,  ehhez az egy gyermeket nevelő, legalább 40 négyzetméter alapterületű lakást vásárló családok juthatnak hozzá, A-nál alacsonyabb energiatanúsítvánnyal rendelkező lakás vásárlása esetén. Újdonság, hogy korábban egy gyermek után nem lehetett szocpolhoz jutni.

A négy vagy három gyermeket nevelő vagy vállaló, nagy alapterületű, jó energiatanúsítvánnyal rendelkező – tehát drágább – lakást vásárló családok akár 3,25 milliót is kaszálhatnak. Már az a magzat is gyermeknek számít a törvény szerint, aki legalább 24 hete fejlődik várandós édesanyja méhében. A pályázatról már most lehet érdeklődni a bankfiókokban.  

Jön a mosógépcsere

Aki nem költözne, de olcsóbbá tenné életét jelenlegi lakásában, mosógépcserére pályázhat július 1-jétől. A feltételeket itt is a mosógép energiatanúsítványához kötötték. A nagyon keveset fogyasztó eszközökre maximum 45 ezer forint kérhető, az ennél pazarlóbb gépekre csak 20 ezer forint. Feltétel még, hogy minimum 10 százalékos energia- vagy évi 20 kilogramm szén-dioxid-megtakarítást eredményezzen a gépcsere – az adatokat a pályázati portálon kell megadni, a kérelmeket fogadó rendszer automatikusan számítja ki, hogy a kiszemelt gép mennyit spórol. A támogatás mértéke alapesetben a készülék vételárának fele. 

Cégek nem pályázhatnak, csak ügyfélkapus regisztrációval rendelkező természetes személyek. Nekik is érdemes sietniük, mert jelentkezni csak addig lehet, amíg a pályázat pénzügyi kerete el nem fogy – de legkésőbb szeptember 30-ig. 

Jön a támogatás a mosógépcseréreForrás: AFP

Csökken a kamat 

A diákhitelesek örülhetnek, nekik automatikusan több marad a zsebükben egy kamatcsökkentés miatt. A bármire, akár szórakozásra is elkölthető Diákhitel 1 kamata 5,75 százalékról 4,9 százalékra csökken a július 1. és december 31. közötti időszakban, a csak tandíjra fordítható Diákhitel 2 kamata pedig 7 százalékról 6,15 százalékra, azaz a diákhitelek még sosem voltak ilyen olcsók

Átalakuló oktatás

Sok tanár viszont máshonnan kapja július 1-jétől a fizetését: szerdától 303 szakképző iskola, majd egy évre rá további 54 újabb hasonló intézmény kerül majd át az iskolák nagy részét működtető Kliktől a Nemzetgazdasági Minisztérium irányítása alá. A korábbi szakképző iskolák a június 15. óta létező szakképzési centrumok tagintézményeiként működnek tovább. A köznevelési államtitkárság szerint az így létrejövő intézmények hatékonyabban, összehangoltabban tudnak majd működni a jövőben, így a rendelkezésre álló pénzt is jobban tudják majd felhasználni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK