Ha az igenek győznek, lemond a görög pénzügyminiszter

2015.07.02. 11:47

Lemond posztjáról a görög pénzügyminiszter, ha a vasárnapi népszavazáson az igenek győznek, vagyis ha a görögök úgy döntenek, elfogadják az ország hitelezőinek reformköveteléseit. Ezt Janisz Varufakisz maga jelentette be, és úgy vélte, a hitelezői ajánlatot el kellene utasítani.

Janisz Varufakisz lemond a hivataláról, ha a hét végi referendumon az igen szavazatok kerekednek felül – a görög pénzügyminiszter ezt a Bloomberg TV-nek adott interjúban jelentette be. 

A nemet támogatja Ciprasz 

Alekszisz Ciprasz miniszterelnök kezdeményezésére a hét végén népszavazást tartanak a hitelezők által az ország finanszírozásának folytatása fejében megkövetelt reformprogramról Görögországban.  A nemeket támogatja a miniszterelnök is, aki szerdai televíziós beszédében arra kérte honfitársait, hogy szavazzanak nemmel a referendumon, mert az "döntő lépés lesz egy jobb megállapodás" felé.

A görög miniszterelnök televíziós beszédében a nemek mellett kampányoltForrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Andrea Bonetti

Közben az Eurócsoport egységesen úgy döntött, hogy minden további tárgyalás előtt kivárja a görögországi népszavazás eredményét. Ciprasz szerint a kormány a népszavazás után is folytatja a tárgyalásokat, és a nemekkel erős nyomást gyakorolhatnának a hitelezőkre, hogy egy gazdaságilag életképes megállapodást kínáljanak az országnak.

Az igenek győzhetnek

A legfrissebb görög felmérés szerint relatív többségbe kerültek az igen szavazat hívei a referendum előtt. A közvélemény-kutatás adataiból az tűnt ki, hogy a megkérdezettek 47,1 százaléka támogatja a hitelezők által javasolt reformintézkedéseket, 43,2 százalékuk viszont az elfogadásuk ellen van.

Díszőrség a parlament épülete előtt AthénbanFotó: Dudás Szabolcs - Origo

Korábbi felmérések szerint a hét elején még többségben voltak a hitelezőkkel való megállapodás ellenzői. A népszavazási kérdés így hangzik:  "El kell-e fogadni azt a közös tervet, amelyet az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap június 25-én az Eurócsoport elé terjesztett?"  

A szavazócédulán ezt követően kifejtik, hogy a terv két részből áll, és feltüntetik a terv két fejezetének címét. A szavazóknak "Nem" és "Igen" között kell választaniuk. A két lehetőség közül a "Nem" válasz szerepel az első helyen.

Leminősített a Moody's

Csütörtökön jelentette be a Moody's nemzetközi hitelminősítő, hogy leminősítette Görögország eddig is mélyen spekulatív szintű - vagyis messze nem befektetési ajánlású - államadós-osztályzatát.

A görög államadós-kockázat már eddig is a mélyen spekulatív, vagyis különösen nem ajánlott szinten voltForrás: ANP/AFP/Lex Van Lieshout

A magyarázat szerint még több nemzedéknyi időtávon belül is valószínűtlen, hogy akár gazdasági növekedéssel, akár költségvetési megszorításokkal kezelhető szintre lehetne csökkenteni a hazai össztermékhez mért görög államadósság-rátát a jelenlegi 177 százalékról. 

A szezon miatt aggódnak

Az Origo görögországi tudósítója eközben arról számolt be, hogy egyelőre nem tudni, hatással van-e a turizmusra Görögországban a pénzügyi válság, mert még csak most kezdődik a szezon. Mindenesetre van olyan turista, aki félve érkezett az országba, de aztán kellemesen csalódott.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK