Egyre kevesebb fuvar megy Görögországba

2015.07.07. 13:06

Egy szolnoki fuvarszervező cég a múlt hónapban még indított teherautókat Görögországba, júliusra viszont nincs megrendelése a déli ország irányába. A célállomásról visszafordított kamionokról nem tudnak a magyarok, de a bankzárlat bevezetése óta előfordult, hogy fuvarokat állítottak le a cégek.

A héten már nem indított kamiont Görögországba a szolnoki BI-KA Logisztika Kft., pedig a múlt hónapban még hat, áruval megrakott jármű is ment tőlük oda - mondta el az Origo érdeklődésére Horváth Dávid, a cég szállítmányozási csoportvezetője. Az utolsó görögországi szállítmányt június 26-án küldte el a cég.

Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Patrick Pleul

"Egyértelműen látszik, hogy a megrendelők attól tartanak, áruikért senki sem tud majd fizetni helyben"  - mondta Horváth Dávid. Olyan esetről, hogy kamionok megrakodva fordultak volna vissza Magyarország felé, nem hallott a szakember.

Inkább megállt

Egy Magyarországon is tevékenykedő, nemzetközi hátterű fuvarszervező cégnél azt mondták az Origónak, hogy Európa felől nem álltak le teljesen a Görögországba irányuló szállítások, bár egy hete már jóval kevesebb kamion indul útnak arrafelé, mint korábban. A cégnél arról még nem hallottak, hogy bárki a célállomásról fordított volna vissza járművet fizetésképtelenségre hivatkozva. Tudnak viszont olyan esetről, hogy a görög bankok bezárása után a már úton lévő áruját inkább megállíttatta a megrendelő.

 

Vigyenek több pénzt

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületénél nem tudnak olyan szállítmányról, amelynek tulajdonosa akár a célállomásról, akár út közben rendelte volna vissza a kamiont. A szervezetnél érdeklődésünkre azt mondták, hogy ilyen esetről a kamionoscégeket képviselő nemzetközi szervezet, az IRU (International Road Transport Union) sem tájékoztatta őket.

Forrás: TT NEWS AGENCY/AFP/Pontus Stenberg

A genfi székhelyű IRU legutóbbi hírlevelében is csak arra figyelmezteti tagszervezeteit, hogy a kamionsofőrök hasonló óvatossággal induljanak útnak Görögországba, mint a turisták – például vigyenek magukkal a szokásosnál több készpénzt.

Továbbra is zárva

Az Origo Athénban tartózkodó tudósítói arról számoltak be, hogy a bankautomatáknál hosszú sorok állnak, több alapvető élelmiszerből, főleg rizsből hiány van. A bankfiókok továbbra is zárva vannak, bár eredetileg hétfőn már ki kellett volna nyitniuk. Az automatákból egy nap 60 eurót tudnak felvenni a görögök, de az ország bankszövetségének elnöke szerint ez a limit is csak péntekig, július 10-ig tartható. Utána elfogy a pénz, hacsak az Európai Központi Bank nem nyitja ki a csapot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK