Halálkereszt jelent meg az Apple-nél

apple nagyvállalat székház amerikai
NEW YORK, NY - JUNE 17: The Apple logo is displayed at the Apple Store June 17, 2015 on Fifth Avenue in New York City. The company began selling the watch in stores Wednesday with their reserve and pick up service. Previously the product could only be ordered online. Eric Thayer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Esést vetít előre egy sokak által követett technikai jel az Apple részvények piacán, erre utal ugyanis, hogy a papír grafikonján megjelent a szimbolikus halálkereszt. Az elmúlt hét eseményei össze-vissza rángatták az Apple részvényeit, de ha igaznak bizonyul a jel, akkor tartós csökkenésre kell berendezkedni.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt évek leginkább kedvelt befektetési célpontja az Apple volt az alapkezelők és profi befektetők között, nem hiába, hiszen a cég folyamatosan szállította a jobbnál jobb számokat, igazi pénzgyárrá nőtte ki magát. Éppen ezért ha nagyobbat korrigál a részvény árfolyama, sokan alkalmi vételnek tekintik a kínálkozó lehetőséget, örülve annak, hogy olcsóbban lehet hozzájutni ehhez a fejőstehénhez. Valami hasonló véleményt tolmácsoltunk az Investor keddi írásában, amikor Bolond, aki nem vesz Apple részvényt címmel egy piaci szakértő meglátásait közöltük.

Viszont közel három év után most először rajzolódott ki újra a medvepiacra jellemző, úgynevezett halálkereszt az Apple részvénypiaci grafikonján, ami most megijesztheti a befektetőket - olvasható a Marketwatchon.

Mit jelez a halálkereszt?

Halálkereszt az Apple grafikonján Forrás: Origo

A halálkereszt akkor alakul ki, amikor a technikai elemzők által figyelt két fontos mozgóátlag, a gyorsabb 50 napos és a lassabb 200 napos keresztezi egymást, méghozzá úgy, hogy az 50 napos felülről metszi le a 200 napost. A halálkereszt alapvetően csökkenést jelez előre,

amikor az alakzat megjelenik a grafikonon, akkor az elemzők szerint a rövid távú korrekció hosszabb távon csökkenő trendbe válthat át.

Az Apple esetében ez a jel utoljára 2012 decemberében jelent meg a grafikonon, majd még 27 százalékot esett a részvény, míg végül megtalálta a mélypontját.

Az Apple árfolyammozgása, illetve az 50 és 200 napos mozgóátlag alakulása 2009 óta Forrás: Stockcharts.com, Investor.hu

Sokkal durvább lehet

Sokak szerint a mostani halálkereszt sokkal jelentősebb a múltkorinál, ugyanis most a 200 napos mozgóátlag folyamatos esésben van, míg 2012 decemberében emelkedett. Legutoljára nyolc éve, 2008 szeptemberében fordult elő, hogy hanyatló 200 napos mozgóátlaggal együtt jelent meg a halálkereszt a tech óriás részvényének grafikonján.

Apple Store a New York-i Fifth Avenue-n Forrás: AFP/Eric Thayer

A legutóbbi két esetben, amikor halálkereszt jelent meg a részvény grafikonján,

a papír 24, illetve 33 százalékot esett a csúcsaihoz képest.

A fekete hétfőn az Apple hatalmas mélységekből tudott korrigálni, miután kiszivárgott a vezérigazgató, Tim Cook levele, amely a tech óriás jó kínai eredményeiről számolt be. Ez azért nyugtatta meg a befektetőket, mert az Apple bevételeinek 16 százaléka Kínából érkezik a FactSet szerint.

Úgy tűnik azonban, hogy csak átmeneti volt az öröm, összességében nézve ugyanis

az Apple részvényei az elmúlt egy hónapban 22 százalékot estek,

jóval többet, mint az S&P 500 index, ami "csak" 11 százalékot.

Azt, hogy most mit hoz a jövő, nem lehet tudni, de az biztos, hogy most olcsóbban lehet vásárolni Apple részvényt, mint például fél évvel ezelőtt. Ha valaki vételen gondolkodik, annak az ilyen korrekciók, esések kiváló lehetőséget nyújtanak, hozzátéve a szokásos jótanácsot, tudniillik mindig gondoljunk és kalkuláljunk a megfelelő kockázatkezeléssel.