Formálódik a kínai-európai tőzsdei szövetség

Kína Európai Unió
The Chinese flag(L) is draped beside the European Union (EU) during an EU- China Summit at the European Union Commission headquarters in Brussels on June 29, 2015. AFP PHOTO / Thierry Charlier
Vágólapra másolva!
A Deutsche Börse ma hajnalban bejelentette, hogy két stratégiai megállapodást is kötött a kínai partnerekkel. 
Vágólapra másolva!

A pekingi tárgyalások során a sanghaji értéktőzsde és a kínai határidős piac üzemeltetőjével is egyezségre jutottak a németek, mely szerint a formálódó vegyesvállalatok keretében létrehozzák a kínai-európai nemzetközi börzét, a CEINEX-et, melyen jüanban denominált eszközökkel lehet kereskedni. Az 50-50 százalékos tulajdonrésszel rendelkező vegyesvállalatok november 18-án kezdik működésüket - írja reggeli hírlevelében az Equilor.

London is aktív a jövő előkészítésében

Egy hónappal ezelőtt a brit pénzügyminiszter kínai látogatásán is hasonló tervekről volt szó, csak akkor a London-Shanghai tengely mentén kezdtek el puhatolózni a felek egy jövőbeli tőzsdei együttműködésről. Az akkori értésülések szerint előszöt egy megvalósíthatósági tanulmány keretében mérik fel a lehetőségeket, és csak az eredmények fényében kezdik meg szorosabbra fűzni a viszonyt. Persze amellett így sem lehet elmenni, hogy London már most is az egyik legfontosabb nemzetközi renminbi központnak számít, illetve jól látható, hogy egyre többen igyekeznek stratégiai megállapodásokat kötni Kínával, hisz egyer inkább megkerülhetetlenné válik a világ második legnagyobb gazdasága.