Népszavazási kezdeményezés indult a főváros 2024-es olimpiai pályázatáról. Az LMP és a Jobbik támogatja a referendumot, míg a Fidesz szerint már késő megkérdezni a választókat. A szervezők szerint egy ekkora értékű projektről nem dönthetnek egyedül a politikusok.

 Végtelenül felháborító, hogy tanulatlan bunkó gyereknek nézik a budapestieket”

– mondta az Origónak Csárdi Antal, az LMP fővárosi közgyűlési képviselője. Az ellenzéki párt szerint az olimpia éppen egy olyan kérdés, ahol helye van a népszavazásnak, ezért egyértelműen támogatják a „NO! - Népszavazást az olimpiáról” elnevezésű mozgalmat.

Döntsenek az emberek!

„Azért adtuk be a kezdeményezést, mert nem értünk egyet a kormánypárti politikusokkal, akik azt nyilatkozták, hogy ezt majd ők eldöntik” – mondta az Origónak Erdélyi Katalin, a népszavazási kezdeményezést beadó mozgalom egyik szervezője. Úgy gondolják, hogy egy ekkora projektről az állampolgároknak kell dönteniük, ugyanis legalább 800 milliárd forintról van szó, ez pedig „iszonyú sok pénz”.

A Vastagbőr blogon megjelent kezdeményezés szerint az alábbi kérdést tennék fel:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére?”

Erdélyi Katalin szerint „van realitása”, hogy a kérdésüket befogadja a Fővárosi Választási Bizottság. Ha ez megtörténik, 140 ezer budapesti aláírást kellene összegyűjteniük a referendumhoz.

„Az különösen felháborító, hogy hülyének nézik az embereket” – véli a szervező, aki Tarlós István egyik nyilatkozatát emelte ki. A főpolgármester korábban arról beszélt, hogy azért nem kell népszavazást kiírni, mert az emberek nem elég tájékozottak, nem tudnának felelős döntést hozni.

Csárdi Antal szerint hülyének nézik a fővárosiakatForrás: AFP

Erre Csárdi Antal is utalt: az LMP-s képviselő szerint többször is elhangzott már, hogy a fővárosiak „nincsenek megfelelő információk birtokában”. Éppen ezért szerinte egy népszavazás kiváló alkalmat teremtene arra, hogy tisztességesen tájékoztassák az embereket az olimpia rendezésének

  • feltételeiről, 
  • veszélyeiről és 
  • költségeiről. 

Pont egy ilyen népszavazást megelőző kampány tenné lehetővé, hogy érdemben beszéljünk a budapesti olimpiáról: kell-e nekünk, vagy sem. A fővárosi képviselő szerint így el lehetne dönteni azt is, hogy az olimpia előtt vannak-e még más megoldandó feladataink, mint például az oktatás vagy az egészségügy kérdése.

Hamburg elengedte az olimpiai álmot

Budapest esélye nagyot nőtt az elmúlt hetekben, ugyanis november végén a pályázástól visszalépett, így az olimpiarendezés lehetőségéről lemondott Hamburg, miután a német kikötőváros lakói népszavazáson elutasították a pályázatot.

A hamburgiak elengedték az olimpiai álmotForrás: Origo

Az Origo beszámolt arról, hogy a kiesett vetélytárs sztorija nem hatja meg a magyar döntéshozókat – ráadásul a német város nem az első visszalépő volt –, nálunk szinte kizárt, hogy népszavazás legyen a játékok megrendezéséről: a Fővárosi Közgyűlés ugyanis szűk többséggel, de elutasított egy ilyen javaslatot.

A fontos ügyekben konzultálnak a szavazókkal

A Fidesz a fontos kérdésekben rendszeresen kikéri az emberek véleményét a nemzeti konzultáción keresztül, derült ki a nagyobbik kormánypárt válaszából. A Fidesz az Origónak azt írta, ebben a kérdésben az idő túlhaladta egy népszavazás lehetőségét, mert Budapest már beadta a pályázatát. (Igaz, Hamburg is a pályázat beadását követően lépett vissza.)

A párt szerint ehhez elegendő támpontot adott, hogy „minden ismert közvélemény-kutatás azt mutatja: a budapestiek döntő többsége támogatja, hogy Budapest olimpiát rendezzen”. Úgy gondolják, hogy az olimpia megrendezése az egész nemzet és ország ügye, nem politikai kérdés.

Az elmúlt évben valóban több közvélemény-kutatás is foglalkozott a 2024-es budapesti olimpiarendezéssel: a felmérések közül a februári Ipsos-mérés a leghízelgőbb, az 60 százalékos támogatottságot mért. Ugyanakkor a két legfrissebb felmérés szerint már csak 53, illetve 41 százalék a támogatottság.

A szükséges döntéseket demokratikus nagy többséggel már meghozták  Fürjes Balázs, a magyar pályázat vezetője szerint. A kiemelt budapesti beruházásokért is felelős kormánybiztos az ATV Egyenes Beszéd című műsorában úgy fogalmazott, Magyarország képviseleti demokrácia: az emberek négyévente megválasztják a városi és az országos képviselőiket, ezzel rájuk bízzák a közügyek intézését.

Az olimpiához szerinte három döntésre volt szükség:

döntött a pályázás mellett.

A Fővárosi Közgyűlésben az ellenzék is támogatta a pályázatotForrás: MTI/Máthé Zoltán

Fürjes Balázs nem zárkózik el a népszavazástól, de annak szerinte akkor van értelme, ha azt az emberek akarják. Az emberek akarata ellenére ne tartsunk népszavazást!” Szerinte azzal csak öngólt lőnének, ha kiírnának egy népszavazást, amely egy esetleges alacsony részvétel miatt érvénytelen lenne. „Ha az emberek azt akarják, lesz népszavazás” – mondta a kormánybiztos.

A Jobbik is a népszavazás mellett

„A Jobbik minden fontos, az emberek életét nagymértékben meghatározó kérdésben támogatja a népszavazás lehetőségét” – válaszolta az Origónak Szilágy György, a párt országgyűlési képviselője. Szerinte az olimpiai pályázat esetében is hasznos lenne a referendum. Az ellenzéki pártnál úgy vélik, csak abban az esetben szabad pályázni, ha a többség támogatja az olimpiarendezést.

Hatékonyak lesznek, és el is számolnak

A szervezők azt ígérik, kreatívan, hatékonyan kampányolnak majd a népszavazás mellett, azt viszont nem árulták el, hogy ezt hogyan is kell majd elképzelni: minden lehetséges módon, ami eszünkbe jut, és jó ötletnek tartjuk”.A kezdeményezők várnak adományokat is a kampányhoz: anyagi támogatást csak magánszemélyektől fogadnak el, maximum 150 ezer forintig. Erdélyi Katalin azt mondta, hogy az elszámolás nyilvános lesz, ahogy az a nyári ellenplakátkampány esetében is volt.