Alacsonyan szárnyal az USA

2015.12.18. 11:00

Beindultak a számolgatások, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán véget vetett egy közel egy évtizedes korszaknak, és kamatot emelt. Miközben a befektetők elsősorban a lépés piaci hatásaival vannak elfoglalva, érdemes egy pillantást vetni arra, hogy áll most az amerikai gazdaság, és miként teljesített 2006-ban, az utolsó kamatemelés idején. 

Az amerikai kormány és Fed hivatalos számait elnézve, úgy tűnik, az USA gazdasága most egy fokkal egészségesebb, mint 2006 júniusában, az utolsó emelés idején volt. Mindazonáltal a megítélés azon is múlik, hogy mennyire súlyozzuk az adatokat.

Érdemes persze nem eltekinteti attól, hogy most szerdán meglépett 25 bázispontos emelés 0,25-0,5 százalék közti kamatszintet eredményezett, míg 2006 júniusában a ráta 5,25 százalékon tetőzött. A MarketWatch által összegyűjtött adatok ezzel párhuzamosan azt mutatják, hogy a két időszakot összehasonlítva, ma 6 mutató szempontjából jobban áll az USA gazdasága, míg 5 tekintetében rosszabbul teljesít.

Gyenge növekedés, rossz hangulat

Ha a gazdasági növekedést nézzük, akkor jelenleg rosszabb a helyzet, mivel 2006 közepén 2,7 százalékos volt az éves növekedés, míg a legutóbbi negyedévben csupán 2,2 százalékos. Ebből azt is le lehetne szűrni, hogy az amerikai gazdaság még mindig nem tudott teljesen felépülni a pénzügyi válságból. Mivel azonban az USA teljesítménye komoly részben a belső fogyasztásra épül, érdemes nagyobb figyelmet szentelni az ezzel kapcsolatos mutatóknak.

Ezen a téren azonban már nehezebb megítélni a helyzetet, mivel a fogyasztói költések 3,24 százalékos növekedéssel ma szebben mutatnak a 2006. júniusi 3,04 százalékosnál. Mindazonáltal a fogyasztói bizalom viszont ennél lényegesen nagyobb eltérést mutat, mégpedig negatív irányba. Akkor 105,4 ponton állt a mutató, míg most csupán 90,4 ponton tartózkodik.

Két konkrét területet, a lakásépítéseket és az autóeladásokat nézve szintén ellentmondásba ütközünk. Az előbbi területen ugyanis a 2006. júniusi 1,8 millió jobb, mint a 2015. decemberben rendelkezésre álló 1,06 milliós legfrissebb adat, míg az autóeladásokban jobb a helyzet. Itt ugyanis a korábbi 16,2 millió után most 18,2 milliós a friss szám.

Forrás: Origo

Szintén összefügg a fogyasztói viselkedéssel és hangulattal, hogy a megtakarítási ráta napjainkban 5,6 százalékon áll (októberi adat), míg a legutóbbi kamatemelés idején csupán 3,4 százalék volt. Ezzel együtt pedig a 30 éves jelzáloghitel kamata 3,94 százalékon áll, míg 2006 közepén 6,68 százalék volt.

Éledező munkaerőpiac

Tovább bonyolítja a kérdést a munkaerőpiac állapota, ami a Fed számára is kiemelt jelentőséggel bír, mivel a kettős mandátuma értelmében az árstabilitás mellett a „teljes foglalkoztatottság” elősegítése is a szervezet célja. Ezen a fronton azonban láthatóan nem áll túl jól az USA gazdasága a 2006-os állapotokhoz képest. Az egyetlen adat, amely szebben fest, az új munkahelyek számának havi növekedése, amely most 210 ezres, szemben a 2006-os 174 ezerrel.

Forrás: 123rf.com

Mindazonáltal a mostani 5 százalékos munkanélküliségi ráta rosszabb, mint az akkori 4,6 százalékos, a munkaerő-piaci részvétel pedig most mindössze 62,5 százalékos, szemben a 2006-os 66,2 százalékkal.

Messze még a cél

Ha pedig a Fed által kiemelten követett adatokat vizsgáljuk, az infláció megítélése is problematikus. Papíron ugyanis elvileg jobb a jelenlegi (novemberi) 0,5 százalékos inflációs ráta, mint a 2006-os 4,3 százalékos, de a problémát az jelenti, hogy a Fed számára az inflációs cél 2 százalék, és a túlságosan alacsony infláció már csak a Fed szempontjait követve sem tekinthető pozitív fejleménynek.

Mindent összevetve az látszik, hogy a világgazdaság jelenlegi állapotában elmondható, hogy az USA gazdasági teljesítménye sokak számára irigylésre méltó, azonban a saját historikus adatait nézve, még bőven van hová fejlődni a kívánt célok eléréséhez.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK