Gyurcsány Ferenc 900 millió forintot kaszált

Gyurcsány Ferenc
Gyurcsany Ferenc
Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc cége, az Altus Portfólió eladta a hengergumizással foglalkozó Béta-Roll Zrt.-ben való többségi részesedését. Az Altus 900 millió forintot keresett az üzleten. A Béta-Roll új tulajdonosa a hengergumizásban piacvezető német Böttcher Gmbh. Az Altus Portfólió tulajdonában az adásvétel után már csak a Motim Zrt. marad. 
Vágólapra másolva!

A Böttcher GmbH 2016 januári hatállyal megvásárolta az Altus Portfólió Kft.-től és a menedzsment két tagjától a Béta-Roll Zrt. 88 százalékos részvénycsomagját, 4 millió eurós cégérték (1,2 milliárd forint) figyelembevételével, írja közleményében a Béta-Roll. A cégadatbázis szerint az Altus részesedése 75 százalék volt a Béta-Rollban, ebből következően

Gyurcsány Ferenc 900 millió forintot keresett az üzleten.

Az Altus Portfólió a Gyurcsány házaspár cége, tulajdonosa Gyurcsány Ferenc, ügyvezetője Dobrev Klára. A Béta-Roll eladása után az Altus Portfólió tulajdonában már csak a Motim Zrt. marad.

1994 óta

A Béta-Roll közleménye szerint az Altus-csoport 1994-től volt a Béta-Roll Zrt. többségi tulajdonosa, ekkor az Altus által megvásárolt társaságnak 31 alkalmazottja és 93 millió forintos árbevétele volt.

A cégadatbázis alapján a Béta-Roll az elmúlt években nőni tudott: nettó árbevétele a 2010-es 677 millió forintról 2014-re egymilliárd forintra emelkedett. Adózott eredménye 59 millió forintról 108 millió forintra nőtt.

Majdnem 300 éves cég

Az új tulajdonos, az 1850 főt foglalkoztató, 36 országban és öt kontinensen jelen lévő, 1725-ben alapított, családi tulajdonú német Böttcher GmbH piacvezető a hengergumizás területén több iparágat kiszolgálva.

A Böttcher részesedése a hengerborítási piacon világszinten 40 százalék,

a világ nyomdagépeinek körülbelül 60 százalékában olyan hengerek vannak, amiknek a borítását a Böttcher készítette.

A vállalatot Johannes Jacobus Loosen alapította Kölnben, már a család nyolcadik generációja vezeti.

A Böttcher GmbH megerősítette, hogy a vásárlást követően további befektetéseket és fejlesztéseket tervez, aminek célja a délkelet-európai piac további bővítése.

Közép-Európában van jelen

A hengergumizással foglalkozó Béta-Roll főként nyomdai, műanyag, fém-, fa- és papíripari ügyfelek kiszolgálását végzi, és az ehhez szükséges gyártási kapacitással rendelkezik Magyarországon, a Vajdaságban és a Székelyföldön, illetve egy kereskedelmi képviselettel Horvátországban.

A cég nyomdai és egyéb ipari hengerborításokat, valamint többek közt kemikáliákat, festékeket és lakkokat gyárt.

Gyurcsány Ferenc cége 900 millió forintért szállt ki a hengergumizásból Fotó: M. Schmidt János - Origo

Nincs benne állami pénz

Az Altus a közleményben köszöni a vállalat vezetőinek és munkatársainak az eredményes együttműködést, és nekik, illetve a cégnek további sikereket kíván. A közleményben azt is hangsúlyozzák, hogy

a cég az elmúlt 25 évben állami támogatást nem kapott,

közbeszerzésen nem indult.