Kiigazítást vár Brüsszel Budapesttől

Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák
Vágólapra másolva!
Költségvetési kiigazítást javasolt a szerdán elfogadott országspecifikus ajánlásaiban az Európai Bizottság a magyar kormánynak a középtávú céloktól való jelentős eltérés fokozott kockázata miatt. Brüsszel ugyanakkor megelégszik a figyelmeztetéssel, és nem tartja szükségesnek az ilyen esetekre vonatkozó eljárás elindítását.
Vágólapra másolva!

Idén GDP-arányosan 0,3 százalékos, 2017-ben pedig 0,6 százalékos költségvetési kiigazítást tart szükségesnek az Európai Bizottság Magyarországon a konvergenciaprogramban rögzített középtávú költségvetési célok teljesítése miatt – írja a Bruxinfo.

Vissza kell fogni a kiadásokat

Ez az egyike azoknak az országspecifikus ajánlásoknak, amelyeket a 2016-os európai szemeszter keretében tett Brüsszel szerdán a magyar kormánynak.

Az Európai Bizottság szerint fennáll a veszélye annak, hogy

Magyarország nem fog megfelelni a stabilitási és növekedési paktum rendelkezéseinek,

ha csak nem fogja vissza a kiadásokat, és nem javítja a strukturális egyenleget 2016-ban és 2017-ben egyaránt.

Brüsszel szerint vissza kell fogni a kiadásokat Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az Európai Bizottság most nem tartja szükségesnek annak az eljárásnak az elindítását hazánkkal szemben, ami a középtávú céloktól való jelentős eltérés esetén alkalmazható az uniós tagállamokkal szemben.

Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyi biztos szerint ugyanakkor indokolt az éber figyelem, miként az is, hogy a bizottság konkrét és számszerű kiigazítást kérjen Magyarországtól, továbbá két másik tagállamtól, Szlovákiától és Máltától.

Három pont

Ami a többi országspecifikus ajánlást illeti, az Európai Bizottság lényegében ugyanazokon a területeken vár változtatásokat a kormánytól, mint az előző években.

Az első pont foglalkozik a fiskális kérdésekkel. A második kosárba kerültek a szektorspecifikus reformok, míg a harmadik pont tárgyalja a

foglalkoztatási és oktatási politika terén hazánkkal szemben támasztott elvárásokat.

A bizottság az ágazati különadók további csökkentésére és az alacsony keresetűekre nehezedő adóterhek mérséklésére sürgeti Budapestet. Szorgalmazza továbbá a közbeszerzés területén az átláthatóság és a verseny fokozását, részben az elektronikus közbeszerzés, a pályázatok sűrűbb kiírása és a korrupcióellenes keret további javítása révén.

Átmenetet kell biztosítani a közmunkaprogramból az elsődleges munkaerőpiacra Forrás: MTI/Bugány János

Ismét elvárásként fogalmazódik meg az átmenet biztosítása a közmunkaprogramból az elsődleges munkaerőpiacra, valamint az aktív munkaerőpiaci politikák megerősítése. Magyarországnak emellett növelnie kellene a szociális és a munkanélküli segélyre jogosultak körét és e segélyek elegendőségét.

Az oktatási rendszer eredményeinek javítása és a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, mindenekelőtt a romák alapoktatási rendszerben való részvételének növelése is része a 2016-os országspecifikus ajánlásoknak.