Feltámadtak a nyersanyag hedge fundok

Hedge Fund
Vágólapra másolva!
Az olajár elmúlt időszakban mutatott ralija komoly lökést adott a nyersanyagokban utazó hedge fundoknak. Az immáron négy éve szenvedő befektetési cégek újra pénzt tudnak termelni, és kezdik visszanyerni az ügyfeleiket is.
Vágólapra másolva!

Azzal, hogy 2016-ban már mintegy 5 milliárd dollárnyi tőke áramlott a nyersanyag hege fundokhoz, a szektor a legjobb negyedéves tőkebeáramlást produkálta 2009 óta – derül ki az eVestment adataiból. Ahogy ugyanis az olajár a hordónkénti 50 dolláros árfolyammal szemezget a novemberi 26 dollár után, az arany 14, míg a szójabab pedig 24 százalékot erősödött ebben az évben, a befektetők egyre inkább úgy vélik, hogy

a bővülő amerikai gazdaság felpörgetheti a globális növekedést is.

Ráadásul a Citigroup előrejelzése szerint a nyersanyagok már nem is fognak visszatérni az első negyedévben tapasztalt alacsony árfolyamokhoz – írja a Bloomberg.

A nagy visszatérés

Ez igen jó hír a nyersanyagokban utazó alapkezelőknek, akik 2012 és 2014 között

összesen 6,2 milliárd dolláros tőkekiáramlást szenvedtek el.

Ennek következtében még a legnagyobb szereplők is komoly tőkeveszteségeket szenvedtek el, és sokan be is zárták a boltot. Több mint egy tucat cég, mint a Clive Capital, a Centaurus Energy vagy a Higgs Capital Management és a Mastic Investment zárt be alapokat.

Most azonban az eVestment által követett 290 nyersanyag fókuszú hedge fund már 70,5 milliárd dollárnyi tőkét kezelt március végén, visszapattanva a tavaly év végén tapasztalt 65,4 milliárdos, közel hatéves mélypontról.

Eközben az átlaghozamok az idei első négy hónapban 6 százalékosak voltak, ami jelentős javulás a tavalyi 10,4 százalékos veszteséghez képest. A hedge fundok általában idén 0,8 százalékot hoztak, szemben a 2015-ös 2,2 százalékos mínusszal.

Az olajár emelkedése jót tett a hedge fundoknak Forrás: Anadolu Agency/Onur Coban

Mindeközben vannak olyanok is, akik szerint még nem vonultak el a sötét fellegek, és nem is számítanak erre egyhamar. A Goldman Sachs elemzői például úgy látják,

nem történt igazi fundamentális változás a nyersanyagpiacon,

mi több, a magasabb amerikai kamatok szintén a negatív jövőképet támasztják alá.

Különleges stratégiák

Ezzel párhuzamosan viszont mások a részvénypiac felől igyekeznek megközelíteni a nyersanyagpiac esetleges fellendülését. Londonban például Will Smith, a CQS Management korábbi partnere elindít egy részvényalapot, amely kifejezetten az olajár emelkedésére játszik majd. A Westbeck Capital Management június első hetében kezdi meg a kereskedést.

Külön érdekes, hogy a 10 milliárd dolláros alapítvánnyal bíró amerikai egyetem, a University of Michigan mintegy 30 millió dollárt tervez fektetni egy olyan alapba, melynek célja, hogy arany- és rézbányákat vásároljon meg bajba jutott vállalatoktól.

Tekintve azonban, hogy ebben az évben legalább nyolc olyan nyersanyag van, amely

minimum 20 százalékot ralizott,

a különleges stratégiák egyáltalán nem tekinthetők meglepőnek. Még akkor sem, ha egyesek – mint a Goldman – inkább óvatosságra intenek.