A befektetők lecsaptak az olcsó aranyra

Gold arany
A small bullion weighing 500 grammes is leant against a large gold bar weighing 12 kilogrammes at a bullion dealer in Munich, Germany, 14 November 2008. Photo: Peter Kneffel
Vágólapra másolva!
Az arany iránti kereslet 2011 vége óta nem látott magasságba emelkedett novemberben, ahogy a befektetők lecsaptak az aranypiac kínálata lehetőségekre. A nemesfém árfolyama ugyanis gyengülésnek indult, miután Donald Trumpot elnökké választották az Egyesült Államokban.
Vágólapra másolva!

A múlt hónapban az 59,3-es szintig emelkedett a BullionVault által üzemeltetett Gold Investor Index, ami legmagasabb eredmény volt 2011 decembere óta. Októberben a mutató még csak az 56,8-es szinten állt – írja a MarketWatch.

Az index az aranykészleteiket növelő, illetve csökkentő magánbefektetők viselkedésének változását méri. Amennyiben a mutató 50 pont fölötti értéket produkál, akkor több a vásárló, mint az eladó az aranypiacon. A mindenkori csúcs 2011 szeptemberében volt, amikor az index 71,7-es szintet ért el.

Ezzel együtt a BullionVault közölte, a vásárlók száma novemberben 29,8 százalékkal emelkedett az októberi mértékhez képest. Mindeközben

az arany iránti kereslet a legnagyobb ütemű növekedést produkálta 2011 szeptembere óta.

Jóllehet az amerikai választásokat követően felerősödött a befektetők kockázati étvágya, sokan igyekeznek túllátni a jelenlegi ralin, és úgy vélik, a nemesfém mostani kedvező árfolyama jó vételi lehetőséget rejt magában. Az arany határidős ára egyébként a múlt hónapban február óta nem látott szintekre gyengült, és mintegy 7,9 százalékos zsugorodást produkált, ami három éve a legnagyobb esés volt.

Az arany unciánkénti árfolyamának alakulása Forrás: Investing.com

Jövőre a GDP-növekedés ütemét nehéz lesz az idei szinten tartani, a brexit és az amerikai protekcionizmus valóságai pedig feltehetően

növelni fogják a volatilitást és a befektetői aggodalmakat

– hangsúlyozta Adrian Ash, a BullionVault vezető kutatója.

Az események érdekessége, hogy Trump megválasztása előtt a piaci szereplők jelentős része még arra számított, hogy a republikánus jelölt győzelme az aranyat mint menedékeszközt erősítené, és negatívan befolyásolná a részvénypiacokat. Ezzel szemben éppen az ellenkezője történt. Ráadásul az erősödő dollár és az emelkedő kötvényhozamok szintén kellemetlen hatást gyakorolnak a dollárban elszámolt nemesfémre, amely nem tud hozamot kínálni.

Az ezüst árfolyama szintén gyengülést mutatott novemberben,

és a legalacsonyabb szintre ért június óta. A BullionVault Silver Investor Indexe pedig 56,2 pontig csökkent az októberi 57,2-ről. Ez utóbbi közel hároméves csúcsnak számított.