Árfolyammozgások a szíriai fonttól az izlandi koronáig

Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák
Euro dollar és forint pénz bankjegyek és érmék, bankkártyák
Vágólapra másolva!
Egy ország gazdaságpolitikai fejlődését jól tükrözi valutája erejének változása. Az AKCENTA CZ Origónak összeállított elemzése szerint ezért egyáltalán nem meglepő, hogy azok a pénznemek, amelyek az idei év eleje óta a legtöbbet gyengültek, olyan országok valutái, ahol súlyos gazdaságpolitikai válságfolyamatok zajlanak, sőt, ezek az államok sok esetben polgárháború küszöbére sodródtak, vagy éppen háború dúl a területükön.
Vágólapra másolva!

A háborús konfliktusok sújtotta országok pénznemei gyakran éves szinten több tíz vagy akár több száz százalékot is gyengülnek, kivételes esetben pedig a több ezer százalékos gyengülés is előfordulhat. Az AKCENTA CZ összeállítása szerint az alábbi valuták veszítettek leginkább az értékükből 2016-ban:

  • a szíriai font (134 százalék),
  • az egyiptomi font (126 százalék),
  • a szurinámi dollár (84 százalék),
  • a mozambiki metical (59 százalék),
  • a venezuelai bolivar (59 százalék) és
  • a nigériai naira (53 százalék).

Az összeállítás az amerikai dollárhoz viszonyítva méri a valutákat a január 1. és december 1. közötti 11 hónapos időszakra vonatkozóan.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A legrosszabbul teljesítő valuták mellett az átutalásokkal foglalkozó intézmény szerint érdemes kiemelni a gyengüléssel küzdő valuták egy másik csoportját is. Ezeket a valutákat nagy érdeklődés övezi, mert gyakran gazdaságilag jelentős országok pénznemeiről van szó. Az AKCENTA CZ itt három valutát emelt ki:

  • a mexikói peso (vesztesége az amerikai dollárral szemben 21 százalék)
  • a török líra (20 százalék), és
  • az angol font (15 százalék).

Ezeknek, a régiójukban meghatározó valutáknak a gyengülése mögött konkrét, sajátos okokat találhatóak.

Donald Trumtól a brexitig

A mexikói peso esetében egyértelmű az összefüggés Donald Trump amerikai elnökválasztáson elért győzelme és azon aggodalmak között, amelyek Mexikó és az Egyesült Államok kereskedelmi kapcsolatainak jövőbeli alakulását övezik. Ezzel a Fitch is foglalkozott még december elején: a hitelminősítő felidézte, hogy Trump a mexikói importra 35 százalékos vám kivetését helyezte kilátásba.

Trump kijelentéseinek nem örült a peso Forrás: AFP/Timothy A. Clary

A török líra ezzel szemben azt a bizonytalanságot sínyli meg, amelyet a spekulatív tőke Törökországból való kiáramlása okoz az országban kialakult politikai helyzet miatt. A brit font veszteségei pedig a brexittel hozhatók összefüggésbe.

Mi a helyzet a forinttal?

A közép-európai régióban a legmagasabb veszteséget az idei év elejétől a lengyel zloty könyvelte el (több mint 7 százalékot), amely az AKCENTA CZ elemzése szerint sokkal érzékenyebb lett a globális gazdaság kockázatainak növekedésére, valamint a jelenlegi lengyel kormány egyes lépései okozta veszélyekre. A cseh korona és

a magyar forint 2016-ban körülbelül 2 százalékot gyengült.

Az euró eddigi veszteségei a dollárral szemben 2 százalék alatti.

A forintnak sem volt rossz éve Forrás: MTI/Faludi Imre

Idén sokat lehetett arról olvasni, hogy mennyit erősödött az amerikai dollár. Azonban vannak olyan valuták is, amelyek ebben az évben még a dollárral szemben is tudtak erősödni. Ezek általában olyan országok pénznemei, ahol az elmúlt években gazdasági visszaesés volt, de az utóbbi időben jelentősen javultak a kilátásaik, így pénzük is erősödött. Nagyon gyakran nyersanyagot exportáló országokról van szó, fizetőeszközeik az elmúlt években jelentősen gyengültek a nyersanyagárak visszaesése miatt.

2016-ban a legjobban felértékelődő valuta az izlandi korona volt,

amely több mint 14 százalékot erősödött. Ebben az évben több mint 12 százalékos erősödést ért el a dollárral szemben a brazil real és az orosz rubel is, továbbá közel 9 százalékot erősödött a dél-afrikai rand.