Nyugdíja bánhatja a rossz döntését

kórház, idős férfi, verés,
http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-images-old-man-s-hands-hospital-wristband-image15179269
Vágólapra másolva!
Magyarországon öregszik a társadalom, ez tény. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint most 34 százalék a nyugdíjasok aránya a munkaképes korúakhoz képest. 2060-ra viszont a nyugdíjasok aránya 54 százalék lesz. Ez annyit jelent, hogy kevesebb aktív dolgozónak kell majd eltartani több időskorút. Ez szinte biztos, hogy nem fog menni. A tb-nyugdíjrendszer becslések szerint 2030-ig finanszírozható, de már a 2020-as években reformokra lesz szükség.
Vágólapra másolva!

Magyarországon a legrégebbi állami támogatással is rendelkező nyugdíj-előtakarékosság az önkéntes nyugdíjpénztár. Ez egy konzervatív befektetési forma, általában 3-4 portfólió közül választhat a pénztártag, hogy az általa választott pénztár mibe fektesse befizetéseit.

A jegybanki alapkamat az elmúlt 2,5 évben 3 százalékról 0,9 százalékra csökkent, így a pénzpiaci eszközöket jelentős súlyban tartó portfóliók várható hozama is erősen mérséklődött - mondta Köves Benedek, az OTP Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója. Erre reagálva döntöttek úgy, hogy létrehozzák az Óvatos portfóliót, amit a most 55–60 éves pénztártagoknak ajánlanak.

Forrás: OTO Alapkezelő

Az eddigi öt választható portfólió mellé egy hatodikat indít októbertől az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár.

Az Óvatos portfólió 15 százalékban tart majd részvényeket.

Az Óvatos portfólió kockázata alacsonyabb, mint a Kiegyensúlyozott portfóliónak, ezért a kevésbé kockázatvállaló tagok számára is megfelelő alternatíva lehet.

A kormány is az öngondoskodásra ösztönöz

A társadalom korszerkezete szükségessé teszi az öngondoskodás mielőbbi elterjedését. A kormány célja egyértelmű, ösztönözni kívánja az öngondoskodás ezen formáinak térnyerését – mondta korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Öngondoskodás nélkül sokan meglepődnek majd 20-30 év múlva a nyugdíjuk összegén Forrás: 123rf.com

Ha a magyar gazdaság termelékenysége, hatékonysága nem emelkedik, akkor csakis a kiadások szűkítése jöhet, vagyis a nyugdíjkorhatár további emelése, illetve a nyugdíjak csökkentésére is fel kell készülni - vélik szakemberek.

Az OTP öngondoskodási indexe szerint a megkérdezettek alig 3 százaléka mondja azt, hogy elég lesz az állami nyugdíj is a számára. Az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztárnak 219 ezer tagja van, 200 milliárd forintos tagi befizetést kezelnek – mondta Nagy Csaba, az OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. A tagok átlagos befizetése havi 10 ezer forint, a havi járadékösszeg pedig 72 ezer forint körül van.

Adójóváírás jár a befizetések után

A K&H Banknál 4800 nyugdíj-előtakarékossági számlával rendelkező ügyfél részére történt adójóváírás, ők összesen közel

420 millió forintot igényeltek vissza, fejenként átlagosan 88 ezer forintot kaptak.

Az OTP Nyugdíjpénztár tagjai 1,1 milliárd forintot igényelhettek vissza a tagok a 2014-es befizetéseik után.

A szabályok szerint a nyugdíj-előtakarékossági számlára befizetett összeg 20 százalékát, legfeljebb 100 ezer forintot lehet visszaigényelni adójóváírásként. A maximum 100 ezer forintos jóváírás annak jár, aki 2020 után éri el a nyugdíjjogosultságot. Akik 2020 előtt elérik a nyugdíjkorhatárt, azoknál legfeljebb 130 ezer forint lehet a visszatéríthető összeg.

A megtakarítások után adójóváírás is jár Fotó: Origo

A K&H Bank összesen közel 23 ezer nyugdíj-előtakarékossági számlát vezetett, a teljes állomány mintegy 102 milliárd forintra rúgott. Az egy számlára jutó összeg meghaladta a 4,4 millió forintot, ami közel 3 százalékos növekedés a tavaly február végi értékhez képest. A nyugdíj-előtakarékossági számlás ügyfelek leginkább a befektetési alapokba fektetik a pénzüket.

Adományból nyugdíj?

Az OTP Nyugdíjpénztárának befizetései egyéni és munkáltatói tagdíjbefizetésekből, valamint az adományokból állnak. 2012-ben az egyéni befizetések és a munkáltatói befizetések 50-50 százalékon álltak, 2014-ben az egyéni tagdíjbefizetés 59 százalékos volt, 2015-ben pedig már 62 százalék. Vagyis egyre többen gondolják úgy, hogy megpróbálnak nyugdíjas éveikre megtakarítani.
Az adománykategória egy nagyon kedvező adózású konstrukció. Ez a munkáltató és a munkavállaló adózását tekintve a legkedvezőbb – mondta Nagy Csaba. Ezt célzottan adják a munkáltatók egy-egy dolgozónak vagy célcsoportnak. Például ha valaki már 10 vagy 20 éve dolgozik a cégnél. Az adományok befizetési aránya is 3 százalékot tesz ki.

Több százezer munkavállaló jövője a tét

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) azt kéri, hogy

az öngondoskodás a cafeteria-rendszer várható átalakítása során önálló jogcímen kapjon támogatást,

a munkáltatók ösztönzésének csökkenése, esetleges megszüntetése dolgozók százezreit érintené hátrányosan.

Kravalik Gábor, az egészség- és nyugdíjpénztárakat tömörítő érdekvédelmi szervezet elnöke szerint, ha például adókedvezmény formájában bevezetnék az önálló jogcímen adott, cafeteria-rendszeren kívüli támogatást, az önkéntes nyugdíjpénztárak és egészségpénztárak még nagyobb mértékben hozzájárulhatnának az öngondoskodási piac bővüléséhez.

A cafeteria-rendszer átalakításáról kiszivárgott hírek aggodalomra adnak okot – mondta Nagy Csaba. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások 35 százaléka munkáltatói tagdíjbefizetésként érkezik. Ha csak a Szép-kártya és készpénz marad a béren kívüli juttatások rendszerében, akkor a munkáltatói befizetések jelentős része eltűnhet.

A jelen

Az emelt nyugdíj mindig januártól érkezik. A tervek szerint 2017. januárban a nyugdíjasok 0,9 százalékos emelésre számíthatnak – ezt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mondta, amikor a 2017-es büdzséről beszélt. Ez lesz minden idők legalacsonyabb nyugdíjemelése.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. 2017-es üzleti előrejelzése szerint 2016-ban és 2017-ben a nyugdíjak vásárlóereje nem emelkedik, a nominális emelés csak a törvény szerinti inflációt követi.

A jövő évi nyugdíjemelés még az 1 százalékot sem éri el Forrás: Dreamstime

A kormányzat a GKI Gazdaságkutató Zrt. szerint jelentősen alábecsüli a 2016. évi inflációt és ezzel várhatóan a nyugdíjemelést is, ezért 2016 végén minden bizonnyal a törvényben előírt pótlólagos és visszamenőleges emelésre lesz szükség.

2017 végén a választások közeledtével elképzelhetők egyszeri emelések vagy korrekciók; akár 2018. évi érvényesüléssel - írja a parlament honlapjára feltöltött üzleti előrejelzés.